Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/14098
Karar No: 2020/121
Karar Tarihi: 29.01.2020

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/14098 Esas 2020/121 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yargıtay 16. Hukuk Dairesi, davalı tarafın tutunduğu tapu kaydının yöntemince uygulanması gereğine değindiği ve kaydın sabit sınırlı olduğu sonucuna varılması halinde kaydın kapsamının sınırlarına, aksi halde miktarına göre belirlenmesi gerektiğini belirterek, mahkemenin bozma ilamına uyulduğu halde gerekli araştırma ve incelemelerin eksik bırakılması nedeniyle kararın bozulduğunu açıklamıştır. Mahkeme, öncelikle en eski tarihli askeri haritalar ve dava konusu taşınmaza dıştan komşu taşınmazların kadastro tespit tutanakları ile dayanak belgeleri tesisinden itibaren Tapu Müdürlüğünden getirtilmeli, keşif sırasında yöreyi iyi bilen elverişli yerel bilirkişi, taraf tanıkları ve teknik bilirkişinin katılımı ile taşınmaz başında yeniden keşif yapılmalıdır. Kanun maddeleri ise belirtilmemiştir.
16. Hukuk Dairesi         2016/14098 E.  ,  2020/121 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; "Mahallinde yeniden keşif yapılarak davalı tarafın tutunduğu tapu kaydının yöntemince uygulanması, kaydın sabit sınırlı olduğu sonucuna varılması halinde kaydın kapsamının sınırlarına, aksi halde miktarına göre belirlenmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece bozma ilamına uyulduğu halde, bozma ilamının gerekleri tam olarak yerine getirilmemiştir. Bozma ilamına uyulmakla taraflar yararına usuli kazanılmış hak oluşur. Bu hakkın zedelenmemesi için bozma ilamının gereklerinin tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekir. Her ne kadar bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonucunda, çekişmeli taşınmazın tespite esas alınan ve aynı zamanda davalı tarafın tutunduğu tapu kayıt kapsamında kaldığı gerekçesi ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş ise de, mahkemece uyulan bozma ilamında, dava konusu parseli çevreleyen komşu parsellere ait tutanak suretleri ve dayanakları olan kayıtların tesislerinden itibaren getirtilmesi, doğuda bulunan gölün dayanak kaydın ihdas tarihindeki yerinin ve konumunun en eski tarihli askeri harita getirtilerek saptanması gereğine değinildiği halde, komşu parsel tutanakları ve askeri harita getirtilmemiş, kaydın doğu sınırında okunan ... taşınmazı ile çekişmeli taşınmaz arasında ortak sınırın değişip değişmediği üzerinde durulmamış, tek bir mahalli bilirkişinin soyut beyanları ile yetinilmiştir. Bu şekilde eksik araştırma ve incelemeye dayanılarak hüküm verilemez.
    Hal böyle olunca, doğru sonuca ulaşılabilmesi için mahkemece öncelikle, en eski tarihli askeri haritalar ve dava konusu taşınmaza dıştan komşu taşınmazların kadastro tespit tutanakları ile dayanak belgeleri tesisinden itibaren Tapu Müdürlüğünden getirtilmeli, bundan sonra yöreyi iyi bilen elverdiğince yaşlı, yansız, yerel bilirkişi, taraf tanıkları ve teknik bilirkişinin katılımı ile taşınmaz başında yeniden keşif yapılmalıdır. Keşif sırasında davalıların dayandığı tapu kaydının ihdasından itibaren tüm tedavülleriyle mevki ve sınırları okunup yerel bilirkişilerden zeminde göstermeleri istenmeli, yerel bilirkişilerin zeminde gösterdiği hudutlar teknik bilirkişiye harita üzerinde işaretlettirilmeli, kayıtta okunan "...", "...", "... mahdumu ...", "... ağa", "... oğlu ... varisleri" ve "sarısu" sınırlarının neresi olduğu ve tespit sırasında bu yerlerin hangi parsel numarasıyla tespit gördüğü açıklığa kavuşturularak kadastro tutanak ve dayanakları ile denetlenmeli, sınır yeri olarak okunan kişiler ile taşınmazın irtibatı, özellikle de ... taşınmazı ile çekişmeli taşınmaz arasında ortak sınırın değişip değişmediği kesin olarak belirlenmelidir. Kayıtta yazılı olup yerel bilirkişiler tarafından zeminde gösterilemeyen hudutların tespiti için taraflara tanık dinletme imkanı sağlanmalı, keşif sırasında dinlenecek yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından tapu kayıtlarının ihdası, intikali ve hudutların arz ettiği özellikler hususunda maddi olaylara dayalı ayrıntılı bilgi alınmalı, en eski tarihli hava fotoğraflarından ve askeri haritalardan yararlanılmak suretiyle, kayıtta okunan "... ve ..." sınırlarının askeri haritalarda gösterilip gösterilmediği belirlenmeli, sınır yerlerinin askeri haritalarda gösterildiğinin belirlenmesi halinde, harita ölçekleri birbirine eşitlenmeli, kadastro paftası haritalar üzerine aplike edilerek, tüm sınırlar teknik bilirkişiye haritasında işaretlettirilmeli, davalı taraf dayanağı kaydın kapsamı duraksamaya yer vermeyecek şekilde tespit edilmeli, uygulamaya ilişkin yerel bilirkişi ve tanık sözleri, dıştan komşu taşınmazların tespit tutanağı içeriği ve dayanakları kayıtlarla denetlenmeli ve bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir.
    Mahkemece bozma ilamı gerekleri tam olarak yerine getirilmeden eksik inceleme sonucu karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29.01.2020 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi