Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/10756
Karar No: 2012/13110
Karar Tarihi: 25.12.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/10756 Esas 2012/13110 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu'nun 12. maddesindeki düzenleme ile ilgili olarak, ilamlı icra takibine konu edilen senetlerin ilam niteliğinde olduğunu ve ilamla takibe konu edilebileceğini gösteriyor. Ancak, söz konusu senetlerde yer verilen ihtiyar heyeti tasdikinde çoğunluğun onayının yeterli olduğu belirtiliyor. Kararda, somut olayda ilamlı icra takibine konu edilen senedin mahalle muhtarı ve iki ihtiyar heyeti üyesi tarafından imzalandığı ve heyet üyelerinin isimlerinin yaşamasının senedin ilam niteliğini engellemediği belirtiliyor. Mahkeme kararı, bu nedenle, ilam niteliği taşıyan senedin yeniden araştırılması gerektiği sonucuna varıyor ve karar yeniden bozuluyor. Mahkemede ise İİK'nun 366 ve HUMK'nun 428. Maddeleri hakkında detaylı ve açıklayıcı bir bilgi verilmiyor.
8. Hukuk Dairesi         2012/10756 E.  ,  2012/13110 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Takibin iptali

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki davalı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:



    KARAR

    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 12. maddesinde "Kooperatiflerin kredi ile ilgili alacak senetleri kağıtları ve her türlü taahhütname ve sözleşmeler ortağın oturduğu veya kooperatifin bulunduğu köy ve mahalle ihtiyar heyeti tarafından parasız olarak tasdik olunur. Bu surette tasdik olunan senet ve belgeler İcra İflas Kanununun 38. maddesinde yazılı belgeler hükmündedir...." şeklindeki düzenleme anılan senetlerin ilam niteliğinde olup ilamla takibe konu edileceğini göstermektedir.
    4541 sayılı Kanuna dayanak olan "Şehir ve Kasabadaki Mahalle ve İhtiyar Kurulları ile ilgili Tüzüğün 32. maddesinin (4) fıkrası 33. maddesinin (II) bendinin 4. fıkrası gereği söz konusu senetlerde yer verilen ihtiyar heyeti tasdikinde çoğunluğun (ekseriyetin) onayı yeterlidir. Buna göre şehir ve kasabalarda mahalle muhtar ve heyeti bir muhtar ve dört üyeden oluştuğu için bir muhtar ve iki heyet üyesinin onayı yeterlidir.
    Somut olayda ilamlı icra takibine konu edilen 1455 sayılı Tarım Kredi Kooperatifinin 152 Nolu Tarım Kredi Kooperatifliği Kredi Genel Sözleşmesi" yukarıda belirtildiği üzere mahalle muhtarı ve iki ihtiyar heyeti üyesi tarafından imzalanmıştır. Mahkeme kararında yer verilen heyet üyelerinin isimlerinin bulunmasının tabi olduğu yönündeki genelge açıklaması anılan senedin ilam niteliği kazanmasına engel teşkil etmez. İcra mahkemesince dayanak senedin ilam niteliği taşıdığı yönünde kesinlik taşıyan Daire bozmasına uyduktan sonra bu yönde araştırma yapılıp uyulan bozma kararının aksine yeniden hüküm oluşturulması usule ve yukarıdaki gerekçelerle esasa aykırı görüldüğünden mahkemece kararının yeniden bozulması yoluna gidilmiştir.
    Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. Maddeleri gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK.nun 388/4. (HMK m.297/ç) ve İİK.nun 366/3. maddeleri gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine 25.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi