Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/10866
Karar No: 2012/155
Karar Tarihi: 17.1.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2011/10866 Esas 2012/155 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen alacak davasında, kiracı tarafından yapılan 285.000 TL imalat giderinin tahsili ile karşı dava olarak da kiralananın genişletilmesi nedeniyle eksik ödenen kira parası, kiralananın geç tahliye edilmesinden kaynaklanan üç aylık kira parası, tahliye tarihi olan 15.3.2006 tarihine kadar ödenmeyen bir aylık kira parası ve hor kullanma tazminatı olarak fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.000 TL’nin tahsiline hükmedilmiştir. Davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmiş ve karar kısmen onanmıştır. Hor kullanma tazminatına ilişkin temyiz itirazları ise kiralanandaki makine aksamı üzerinde yapılan incelemelerin yetersiz olması nedeniyle kabul edilmiştir. Bu durumda mahkemece yapılacak iş, tespit bilirkişisi dışında başka bir uzman bilirkişi marifeti ile kiralanandaki makine aksamı üzerinde de inceleme yaptırılarak oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekmektedir.
Kanun Maddeleri: Borçlar Kanunu'nun 256. Maddesi.
6. Hukuk Dairesi         2011/10866 E.  ,  2012/155 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Alacak

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair kararın temyiz incelemesi duruşmalı olarak davalı-karşı davacı tarafından süresi içinde istenilmekle gün tayin edilerek taraflara gönderilen davetiyelerin tebliğ edilmesi üzerine belli günde davalı-karşı davacı vekili ve davacı-karşı davalı vekili geldiler. Hazır bulunanların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, kiracı tarafından kiralanana yapılan 285.000 TL imalat giderinin tahsili ile karşı dava olarak da kiralananın genişletilmesi nedeniyle eksik ödenen kira parası, kiralananın geç tahliye edilmesinden kaynaklanan üç aylık kira parası, tahliye tarihi olan 15.3.2006 tarihine kadar ödenmeyen bir aylık kira parası ve hor kullanma tazminatı olarak fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.000 TL’nin tahsiline ilişkindir. Mahkemece asıl davada davacı ... ile ilgili bir talep bulunmadığından bir karar verilmesine yer olmadığına, davacı ... Tekstil Ltd Şti yönünden davanın kısmen kabulü ile 144.642 TL’nin davalı-karşı davacıdan tahsiline, karşı davanın kabulü ile taleple bağlı kalınarak 10.000 TL’nin yasal faizi ile davacı-karşı davalıdan tahsiline karar verilmesi üzerine hüküm davalı-karşı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere,mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına, takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre temyiz eden davalı-karşı davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı-karşı davacı vekilinin hor kullanma tazminatına ilişkin temyiz itirazlarına gelince ;
    Davada dayanılan ve hükme esas alınan davalı-karşı davacı kiralayan ... ile davacı-karşı davalı ... Çorap ve Eldiven Sanayi-... arasında düzenlenen 15.10.2002 başlangıç tarihli ve beş yıl süreli ve yine davalı-karşı davacı kiralayan ile davacı-karşı davalı ... Tekstil San ve Tic Ltd Şti arasında düzenlenen 15.11.2003 başlangıç tarihli ve altı yıl süreli kira sözleşmeleri konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmenin 1.maddesine göre kiralanan, kiracıya trafo, kalorifer kazanı, havalandırma tesisatı, büro mobilya dolapları ile birlikte tam ve eksiksiz olarak teslim edilmiştir. B.K.nun 256.maddesine göre kiracı kiralananı kullanırken tam bir ihtimam dairesinde kullanmakla yükümlüdür.
    Kiralananın 15.3.2006 tarihinde tahliye edilmesinden sonra 22.3.2006 tarihinde davalı-karşı davacı tarafından yaptırılan tespit sonrasında makine mühendisi bilirkişi tarafından düzenlenen 17.4.2006 tarihli raporda kiralananda sıcak su kazanının üzerinde olması gereken brülörün yerinde olmaması, kazan ve yardımcı donanımlarında korozyon meydana gelmesi, sıcak hava kanallarının sökülerek kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle uğranılan zarar bedeli 4.400 TL olarak belirlenmiş, ancak bilirkişi raporu kiracıya tebliğe çıkarılmamıştır. Yargılama sırasında da kiralanana verilen zararlar konusunda inşaat ve elektrik bilirkişilerinden rapor alınmış ise de, bilirkişi heyetinde makine mühendisi bulunmadığından hor kullanmadan kaynaklanan zararlar hüküm altına alınırken makine aksamı yönünden mahkemece tespit raporunda belirlenen değerler esas alınmıştır. Ne var ki kiracının yokluğunda yaptırılan tespit sonrasında alınan ve kendisine tebliğ edilmeyen ve kiralayan tarafından da yetersiz bulunan tespit bilirkişisi raporuna dayanılarak makine aksamından kaynaklanan zararın hüküm altına alınması usul ve yasaya aykırıdır. Bu durumda mahkemece yapılacak iş, tespit bilirkişisi dışında başka bir uzman bilirkişi marifeti ile kiralanandaki makine aksamı üzerinde de inceleme yaptırılarak oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi olup eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda 1 No"lu bentte yazılı nedenlerle asıl davaya ilişkin hükmün ONANMASINA, davalı-karşı davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile birleşen dava yönünden hükmün yukarda 2 No’lu bentte yazılı nedenlerle BOZULMASINA, Yargıtay duruşması için kendini vekille temsil ettiren davalı-karşı davacı yararına takdir olunan 900.-TL vekalet ücretinin davacı-karşı davalıdan alınarak davalı-karşı davacıya verilmesine, keza onanan asıl dava yönünden Yargıtay duruşması için kendisini vekille temsil ettiren davacı-karşı davalı yararına takdir olunan 900.-TL vekalet ücretinin davalı-karşı davacıdan alınarak davacı-karşı davalıya verilmesine ve onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 17.1.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi