Abaküs Yazılım
7. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/3887
Karar No: 2017/11187
Karar Tarihi: 19.12.2017

5607 sayılı Kanuna muhalefet - Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2015/3887 Esas 2017/11187 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, kargo şirketinden aldığı bir pakette telefonları fark etmesi sonucu rızaen polis memurlarına teslim etmiştir. Ancak yerel mahkeme, üzerine atılı suçtan dolayı sanığın beraatine karar vermiş ve suçun delilinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle mahkumiyet için yeterli olmadığına hükmetmiştir. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 17.01.2017 tarihli kararına göre, sanığın telefonları polis memurlarına teslim etmesi arama işlemi olarak değerlendirilemeyeceği ve dolayısıyla ele geçirilip muhafaza altına alınması hukuka uygun bir delil olarak kabul edilmelidir. Bu sebeple, yerel mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak, suçun kaynağı olan 5607 sayılı Kanun'un yanı sıra, hükümde bahsedilen arama işlemi için gereklilik gösterilen CMK'nın 1412 sayılı maddesi ve posta elkoyma hükümleri yer almaktadır.
7. Ceza Dairesi         2015/3887 E.  ,  2017/11187 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : 5607 sayılı Kanuna muhalefet
    HÜKÜM : Beraat, müsadere

    Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
    06/02/2012 tarihli tutanakta, sanığın sürat kargo adlı kargo şirketine gelerek eşyasını almasından sonra, içinde cep telefonu ile batarya olduğunu belirtmesi, paketi açarak kendi rızasıyla kolluk görevlilerine teslim ettiği belirtilmiştir.
    Sanık Mahkemece alınan savunmasında; Yer altı çarşısında telefon dükkanı olduğunu, ... isimli soy ismini bilmediği bir şahıstan ikinci el telefon göndermesini istediğini, ...’in de sürat kargo ile yakalanan telefonları gönderdiğini, olay günü kargo şirketinden aranınca, kargoyu almak üzere kargo şirketine gittiğini, gittiğinde polis memurlarının şirkette olduğunu, paketinin açılmış olup, içinin göründüğünü, paketi kendisinin açmadığını, açılması yönünde bir rıza göstermediğini, ancak telefonları kendi rızası ile polis memurlarına teslim ettiğini beyan etmiştir.
    Mahkemece “Olay kolluk tutanağında yazıldığı şekilde gerçekleşmiş olsa bile kolluk tarafından yapılan işlemin hukuka aykırı olduğu, eşya sanığın zilyetliğine girdikten sonra rıza ile eşyanın incelenemeyeceği, Mahkemeden arama kararı alınmasının gerektiği, sanığın anlattığı haliyle olayın gerçekleşmiş olması halinde ise CMK."ndaki posta elkoyma hükümlerine göre işlem yapılmasının gerektiği, sanığın ikrarının temelinin hukuka aykırı yapılan arama olduğu ve başka delil ile desteklenmediğinden tek başına mahkumiyet için yeterli olmadığı, delilin hukuka aykırı olduğu” gerekçesi ile sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair herhangi bir delil bulunmadığından sanığın beraatine karar verilmiştir.
    Sanığın telefon ticareti ile uğraştığı, kargoya gelen telefonları kendi rızası ile polis memurlarına teslim etmesi şeklinde gerçekleşen olayda, YCGK.’nun 2016/7-63 Esas - 2017/9 Karar sayılı, 17.01.2017 tarihli kararında belirtildiği üzere; sanığın, kargoya gelen paketin içerisinde bulunan cep telefonlarını görevlilere rızaen teslim etmesinin "gizlenmiş bir şeyi bulmaya çalışma ve araştırma" anlamlarına gelen arama işlemi olarak değerlendirilemeyeceği, dolayısıyla suçun delili ve konusunu oluşturan cep telefonlarının ele geçirilip muhafaza altına alınmasının hukuka uygun olduğu ve hukuka aykırı bir delilden söz edilemeyeceğinden, sanığın üzerine atılı suçtan mahkumiyeti yerine yerinde olmayan gerekçelerle beraatine karar verilmesi,
    Yasaya aykırı, katılan ... İdaresi vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK.nun 321. maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, 19/12/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi