Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/9613
Karar No: 2012/13057
Karar Tarihi: 25.12.2012

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2012/9613 Esas 2012/13057 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, miras taksim sözleşmesi ile kendisine kalan daireye davalının mirasçıları tarafından tescil edilmemesi nedeniyle tapu iptali ve tescil davası açtı. Ancak davalılar, feragatname ve taksim sözleşmesinin geçersiz olduğunu savunarak davanın reddedilmesini talep ettiler. Mahkeme, feragatnamedeki şartın yerine getirilmediği ve sözleşmenin geçersiz olduğu gerekçeleriyle davanın reddi yönünde karar verdi. Yargıtay da bu kararı onadı.
Kanun Maddeleri: Tapu Kanunu madde 943, Medeni Kanun madde 660.
8. Hukuk Dairesi         2012/9613 E.  ,  2012/13057 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tapu iptali ve tescil

    ... ile ... ve müşterekleri aralarındaki tapu iptali ve tescil davasının reddine dair ...1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nden verilen 14.03.2012 gün ve 34/68 sayılı hükmün duruşma yapılması suretiyle Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmişir. Dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 25.12.2012 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü temyiz eden davacı vekili Avukat ... ve karşı taraftan davalı ... vekili Avukat ... Yazısı geldiler. Duruşmaya başlanarak temyiz isteğinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan ve hazır bulunanların sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek, dosya incelendi gereği düşünüldü: KARAR

    Davacı ... vekili, davalının ortak muris ...’ten kalan miras ile ilgili hakları ile ilgili feragatname düzenlediğini, tarafların babalarının ölümü üzerine bir araya gelerek miras yolu ile intikal eden menkul ve gayrimenkul malları miras taksim sözleşmesi ile aralarında taksim ettiklerini, bu taksim sonunda davacıya 27 ada 120 parselde 2 numaralı dairenin kaldığını, davalının miras taksim sözleşmesi ile kendine düşen malları aldığını, ancak diğer mirasçıların hisselerine düşen gayrimenkul malların adlarına tesciline rıza göstermediğini açıklayarak 4 numaralı dairenin yazılı miras taksim sözleşmesine istinaden davacı adına tapuya tesciline, muris ...’in malik kaydının kapatılmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı ... vekili, ilk feragatnamenin geçersiz olduğunu ve bunun ikinci feragatnamede de belirtildiğini, ikinci feragatnamedeki (sözleşme) ... lehine edimlerin davacı tarafça yerine getirilmediğini, meskenin ince işleri ve oturma ruhsatının tamamlanmadığını, davacının öncelikle bu edimleri yerine getirdiğini ispat etmesi gerektiğini, 2.7.2000 tarihli taksim sözleşmesinin de feragatname geçerli olmadan geçerli sayılamayacağını, davalı ...’ın taksim sözleşmesinde yer almadığını, davacılar ile ...’ın annelerinin farklı olması sebebiyle ... aleyhine nesebin reddine dair dava da açtıklarını, mirastan pay vermemeye çalıştıklarını, kısıtlı Hasan aleyhine düzenlenen miras taksim sözleşmesine geçerlilik tanınamayacağını açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Diğer davalılar ..., ... ve ..., davacı lehine beyanda bulunarak feragatname ve miras taksim sözleşmesinin geçerli olduğunu, davacının davasının da yerinde olduğunu bildirmişler, davalılardan vesayet altında bulunan ...’nun da, davada usulüne uygun şekilde yasal temsilcisi aracılığı ile temsil ettirilmesi sağlanmıştır.
    Mahkemenin davanın kabulüne ilişkin ilk kararı davalı ... vekilinin temyizi üzerine Yüksek Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 19.11.2009 tarih 2009/13701 Esas 2009/20190
    Karar sayılı ilamı ile davalılardan vesayet altındaki ... ile vasisi davalı ... arasında menfaat çatışması olduğu açıklanarak Hasan’ın davada hak ve menfaatlerinin korunması için kayyım tayin edilip delillerinin toplanması gerekçesi ile bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda feragatnamenin ve miras taksim sözleşmesinin geçersiz olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyaya sunulan adi yazılı şekilde düzenlenen 10.3.2000 tarihli üzerinde “feragatnamedir” yazılı sözleşmenin daha sonra düzenlenen sözleşme gereği geçersiz olduğu açıktır. Bu hususta taraflar arasında bir ihtilaf da bulunmamaktadır. Sonraki 29.6.2000 tarihli sözleşmede, feragat eden olarak ..., diğer tarafta davacının da aralarında olduğu diğer mirasçılar yer almaktadır. Bu sözleşmede ...’ya muris ...’nun 7.9.1999 tarihinde ölümü sebebiyle kalan mirastan bir kısım menkul ve gayrimenkuller de hariç tutularak miras hakkından feragat ettiği ve buna karşılık diğer mirasçıların ...’a 3.500 TL para ve Nallıhan’da 45 ada 1 parselde bulunan evin birinci katının ince işleri bitmiş oturulur vaziyette teslim edileceği ve sözleşme altında da oturma ruhsatının da bu sözleşmeye dahil olduğu yazılıdır. Davalılardan ... dışındaki ...’nun diğer mirasçıları arasında düzenlenen 2.7.2000 tarihli yazılı miras taksim sözleşmesinde de beş mirasçı arasında taksim yapıldığı görülmektedir.
    Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına, ...’ın miras payını diğer mirasçılara devrettiğine ilişkin davacı tarafın dayandığı 29.6.2000 tarihli “feragatnamedir” başlıklı sözleşmeye tüm mirasçılar katılmış, ... miras hakkından vazgeçmiş ise de, bu devir şarta bağlı olduğuna, şarta bağlı bu şekilde düzenlenen sözleşme geçerli olmadığı gibi, sözleşmede yazılı ... lehine evin ince işlerinin de tamamlanacağı, oturma ruhsatının alınacağına dair şart dahi yerine getirilmediğine, bu husus davacı vekilinin temyiz dilekçesinde de evin işlerinin % 90 oranında tamamlandığı yazılarak kabul edildiğine, tamamlanmama sebebi ile ilgili birtakım gerekçeler sıralandığına, bu nedenle miras payının devrine ilişkin sözleşmeye değer verilemeyeceğine, sonrasında düzenlenen miras taksim sözleşmesinde de ... yer almadığından tüm mirasçılar için bağlayıcı olması düşünülemeyeceğine, Yargıtayın bozma ilamı usule ilişkin görülmekte ise de bozma ilamında toplanan delillere göre, sonucuna göre karar verilmesi belirtildiğine, bozma sonrası mahkeme eksikliği yerine getirdikten sonra toplanan delillere göre ilk hükmün benzeri karar verebileceği gibi, önceki hükümden farklı bir hüküm de kurulabileceğine, bu hususta yasal bir engel de olmadığına göre mahkemece yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olmasında usul ve yasaya aykırı bir durum görülmemiştir.
    Açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, Yargıtay duruşmasının yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleri uyarınca 900 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay duruşmasında avukat marifetiyle temsil olunan davalıya verilmesine, aşağıda dökümü yazılı 21,15 TL peşin harcın onama harcına mahsubuna, 25.12.2012 tarihinde oybirliğiy karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi