
Esas No: 2021/4032
Karar No: 2022/918
Karar Tarihi: 19.01.2022
Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2021/4032 Esas 2022/918 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Suçlu, bir kişinin banka kartını ve şifresini rızasıyla aldıktan sonra, kartı ATM'ye yerleştirerek para çekmiş ve daha sonra çekilen parayı sahiplenerek kaçmıştır. Mahkeme, suçun TCK'nın 245/1. maddesinde tanımlanan başkasına ait banka veya kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama suçunu oluşturduğuna karar vermiştir. Mahkeme, sanığın zilyetliğinde bulunan kartın fiili hâkimiyetinin devam etmesi nedeniyle, suçun hırsızlık suçu değil, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu olduğunu açıklamıştır. 5237 sayılı TCK'nın 245. maddesi, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu tanımlamaktadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 11.02.2020 tarih, 2017/8-349 Esas, 2020/69 Karar sayılı ilamı ve Dairemizin benzer yöndeki yerleşmiş içtihatlarına göre ''...suça konu kredi kartının katılan tarafından ATM’ye yerleştirilip şifresi girildikten sonra işlemlere başlanması, yapılan işlemler sırasında katılanın kredi kartı üzerindeki fiili hâkimiyetinin diğer bir ifade ile zilyetliğinin devam ediyor bulunması ve kredi kartının sanığın eline hiçbir şekilde geçmemiş olması nedeniyle, 5237 sayılı TCK'nın 245. maddesinde düzenlenen banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun, başkasına ait banka veya kredi kartının her ne suretle olursa olsun ele geçirilmesi veya elde bulundurulması koşulu gerçekleşmediğinden sanığın eyleminin hırsızlık suçunu oluşturduğu'' kabul edilmiştir.
Somut olayda; katılanın banka kartını ve şifresini sanığa rızasıyla verdikten sonra bu kart üzerinde kartın gerek ... Bankası ATM'sine para çekmek amacıyla yerleştirilmesi gerekse karta ait şifrenin girilmesi şeklinde olay günü herhangi bir hüküm ve tasarrufunun gerçekleşememesi, tüm aşamalarda kartın sanığın zilyetliğinde bulunması, sanığın 1000 TL parayı çektikten sonra mağdurun rızasına aykırı olacak şekilde 200 TL para çekmesi ve bu çekilen parayı sahiplenerek alıp olay yerinden uzaklaşması karşısında eyleminin TCK'nın 245/1. maddesinde tanımlanan başkasına ait banka veya kredi kartının izinsiz kullanılması suretiyle yarar sağlama suçunu oluşturduğu ve Mahkemenin suç vasfına yönelik kabulünde bir isabetsizlik görülmediği anlaşılmakla tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, Cumhuriyet Savcısının eylemin hırsızlık
suçunu oluşturduğuna, kararın usul ve kanuna aykırı olduğuna yönelik temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddiyle hükmün ONANMASINA, 19.01.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.