Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/8284
Karar No: 2020/1766

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/8284 Esas 2020/1766 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki boşanma davasının mahkemece kabul edildiği ancak davalı-karşı davacı erkeğin de karşı dava açarak davayı temyiz ettiği belirtiliyor. İlk derece mahkemesinin verdiği kararın bölge adliye mahkemesince de incelendiği ve erkeğin kusur belirlemesine ilişkin itirazının kabul edildiği ancak sonuç olarak erkeğin yine de tam kusurlu olduğu ve kadının kusursuz olduğu kabul edildiği belirtiliyor. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması durumunda bağlantı var sayıldığı, boşanma davalarında tarafların kusurlarının belirlenmesi, boşanmanın eki niteliğinde bulunan diğer taleplerin sağlıklı değerlendirilerek doğru karar verilebilmesi için davaların birlikte görülmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu nedenle erkeğin açtığı diğer boşanma davasının eldeki dava ile birleştirilmesi gerektiği ancak bu yönde bir karar verilmediği kaydediliyor. Sonuç olarak Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararın kaldırıldığı, ilk derece mahkemesi kararının bozulduğu ve davalara ilişkin ayrı ayrı hüküm kurulması gerektiği belirtiliyor. Kanun maddeleri ise; Türk Medeni Kanunu’nun 161, 166/1, 166/4 ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun
2. Hukuk Dairesi         2019/8284 E.  ,  2020/1766 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-karşı davacı erkek tarafından her iki dava ve ferileri yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 12.11.2019 günü temyiz eden davalı-karşı davacı ... vekili Av. ... geldi. Karşı taraf davacı-karşı davalı ... ve vekili gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Davacı kadın, 05.05.2017 tarihinde İncehisar Asliye Hukuk Mahkemesi"nin aile mahkemesi sıfatıyla incelediği 2017/97 esas sayılı dosyası ile Türk Medeni Kanunu’nun 166/1. maddesine dayalı olarak boşanma davası açmış olup davalı erkek ise; 07.06.2017 tarihli cevap ve karşı dava dilekçesi ile aynı maddeye dayalı karşı boşanma davası açmıştır. İlk derece mahkemesince boşanmaya sebebiyet veren olaylarda; erkek eşin tam, kadın eşin ise kusursuz olduğu kabul edilerek, erkeğin davasının reddine ve kadının davasının kabulü ile boşanma ve ferilerine ilişkin hüküm kurulmuş, ilk derece mahkemesinin bu kararı; davalı-karşı davacı erkek tarafından, her iki boşanma davası ve ferilerine yönelik istinaf edilmiştir. Bölge adliye mahkemesince yapılan yargılama sonucunda; erkeğin kusur belirlemesine ilişkin istinaf itirazı kabul edilerek, ilk derece mahkemesinin karar gerekçesi değiştirilmiş ise de; sonuç olarak erkek eşin yine de tam kusurlu olduğu ve kadın eşin ise kusursuz olduğu kabul edilerek, erkeğin davasının reddine ve kadının davasının kabulü ile boşanma ve ferilerine ilişkin hüküm kurulmuş, bölge adliye mahkemesinin bu kararı; davalı-karşı davacı erkek tarafından, her iki boşanma davası ve ferilerine yönelik temyiz edilmiştir. Tarafların karşılıklı boşanma davalarına ilişkin yargılama devam ederken, davalı-karşı davacı erkek 22.04.2019 tarihinde, İncehisar Asliye Hukuk Mahkemesi"nin aile mahkemesi sıfatıyla incelemekte olduğu 2019/93 esas sayılı dosyası ile Türk Medeni Kanunu’nun 161 ve 166/1. maddelerine dayalı olarak boşanma davası açmış ve davasının elde ki dava ile birleştirilmesini talep etmiştir. Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar (HMK.m. 166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır (HMK md. 166/4). Boşanma davalarında tarafların kusurlarının belirlenmesi, boşanmanın eki niteliğinde bulunan maddi-manevi tazminatlar, yoksulluk nafakası ve velayet gibi taleplerin sağlıklı değerlendirilerek doğru karar verilebilmesi; bu davaların birlikte görülmesi ve delillerin birlikle değerlendirilmesiyle mümkündür. Bu nedenle, erkeğin birleştirme talepli açmış olduğu dava dosyasının, eldeki dosya içerisine alınarak, tüm davalar birlikte değerlendirilip, her davanın esası hakkında ayrı ayrı hüküm kurulması gerektiğinden yazılı şekilde hüküm tesisi doğru bulunmayarak bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple; Konya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi 27.03.2019 tarih, 2019/320 esas ve 2019/327 sayılı kararının, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 373/1. maddesine göre KALDIRILMASINA; İncehisar Asliye Hukuk Mahkemesi (aile mahkemesi sıfatıyla) 01.11.2018 tarih, 2017/97 esas ve 2018/477 sayılı kararının BOZULMASINA; bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, duruşma için takdir olunan 2.037,00 TL vekalet ücretinin Fatma"dan alınarak Yusuf"a verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine karardan bir örneğin ise ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 03.03.2020 (Salı)




    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi