Esas No: 2020/30227
Karar No: 2022/12887
Karar Tarihi: 21.06.2022
Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2020/30227 Esas 2022/12887 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıkların kasten yaralama suçundan verilen hüküm açıklanmasının geri bırakılması kararı itiraza tabi olduğu ve itirazın reddedildiği belirlenmiştir. Mala zarar verme suçuna ilişkin olarak ise, sanık tarafından rahatsızlık verildiği iddia edilen müşteki ile sanık arasında küfürleşme yaşandığı, bu nedenle haksız tahrik hükmünün uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. TCK'nın 29. maddesindeki haksız tahrik hükmünün sanıklar hakkında uygulanıp uygulanmayacağı tartışılmadığı için hükümler bozulmuştur. Kanun maddesi olarak da Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesi belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mala zarar verme, kasten yaralama
HÜKÜM : Mahkumiyet, hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
1- Sanıklar hakkında kasten yaralama suçundan kurulan hükme yönelik temyiz istemlerinin incelenmesinde;
Sanıklar hakkında kasten yaralama suçundan verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararın, 5271 sayılı CMK'nın 231/12. maddesi uyarınca itiraza tabi olduğu ve temyizi mümkün olmadığı, sanıkların dilekçesi üzerine itiraz mercii olan Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 21.06.2016 tarihli, 2016/573 D.İş sayılı kararıyla incelenerek itirazın reddine karar verildiği anlaşıldığından, dosyanın incelenmeksizin mahalline istem gibi İADESİNE,
2-Sanıklar hakkında mala zarar verme suçundan kurulan hükme yönelik temyiz istemlerinin incelenmesine gelince;
Sanık ...’in, müşteki...’nın eşini telefonla birkaç kez arayarak rahatsız ettiğini, eşinin bu durumu kendisi ile paylaşması üzerine müşteki...’yı arayarak durumu sorduğunu ve küfürleşme gerçekleştiğini, bunun üzerine buluşmak için sözleştiklerini, müşteki...’nın ise sanığın eşini yanlışlıkla aradığını beyan ettiği, suça konu olayların da akabinde meydana geldiği dikkate alındığında; olayın çıkış sebebi ve gelişimi üzerinde durularak gerçekten müşteki...’nın sanığın eşini rahatsız edip etmediği arama kayıtlarında da araştırılarak sonucuna göre TCK'nın 29. maddesindeki haksız tahrik hükmünün sanık ... ve kardeşi olan sanık ... hakkında uygulanma olanağının bulunup bulunmadığının tartışılmaması,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükümlerin bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 21.06.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.