Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11126
Karar No: 2012/95
Karar Tarihi: 16.01.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2011/11126 Esas 2012/95 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, üç adet taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkin davada, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar vermiş. Ancak davacının, 134 ada 16 ve 17 no'lu parsellere ilişkin olan satış talebinden vazgeçmesi nedeniyle, hüküm bozulmuş. Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davası, paylı veya elbirliği mülkiyeti konu taşınır veya taşınmaz malla ilgili davalar olup, paydaşların(ortakların) tümünün yer aldığı bir dava türüdür. Ayrıca, paydaşlardan birisinin ölmesi durumunda, mirasçılarının da davaya katılması gerekmektedir. HUMK.nun 569.maddesi gereği, davada yer alan tüm paydaşların(ortakların) yer alması zorunlu tutulmuştur. Yukarıdaki kanun maddesi ile birlikte, paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davası ile ilgili diğer ilgili kanun maddeleri de incelenmelidir.
6. Hukuk Dairesi         2011/11126 E.  ,  2012/95 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, üç adet taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkindir. Mahkemece ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan (ortaklardan) biri veya bir kaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HUMK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına taşınmazların cinsi, yüzölçümü, pay oranları, paydaş sayısı, uyarınca aynen taksim edilemeyeceğinin,satışın açık artırma yolu ile yapılacağının satıştan elde edilecek bedelin tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki payları oranında paylaştırılacağının belirtilmesine göre temyiz eden davacının 134 ada 15 parsel nolu taşınmaza yönelik temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacı vekili 134 ada 16 ve 17 nolu parsellerin ortaklığının giderilmesini talep etmiş ise de hükümden sonra verilen temyiz dilekçesi ile 134 ada 16 ve 17 nolu parsellerin satış talebinden vazgeçmiştir. Ortaklığın giderilmesi davaları taraflar için benzer sonuçlar doğuran çift taraflı davalar olduğundan davalılara da davacının bu feragatını kabul edip etmedikleri ve yargılamaya devam edip etmeyecekleri sorulup sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle hükmün 134 ada 15 nolu parsele ilişkin kısmının ONANMASINA, 134 ada 16 ve 17 nolu parsellere ilişkin kısmının ise 2. bentte yazılı nedenlerle BOZULMASINA ve onanan kısım için taşınmazların satış bedelinden payına düşecek paranın %09.9 oranında hesaplanacak onama harcının temyiz edenden alınmasına, 16.01.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi