Abaküs Yazılım
6. Daire
Esas No: 2019/10453
Karar No: 2021/578
Karar Tarihi: 27.01.2021

Danıştay 6. Daire 2019/10453 Esas 2021/578 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2019/10453
Karar No : 2021/578

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Beton ve Yapı End. San. Tic. A.Ş.
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı şirket adına, hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olan işletmesinin Çevre İzin/Geçici Faaliyet Belgesi olmadığından bahisle, 2872 sayılı Çevre Kanununun 20/b maddesi uyarınca verilen idari para cezasının tahsili amacıyla düzenlenen … tarih ve … sayılı ödeme emrinin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Temyize konu kararda; davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının Danıştay Ondördüncü Dairesinin 19/01/2017 tarih ve E:2016/4696, K:2017/229 sayılı kararıyla bozulması üzerine bozma kararına uyularak, davaya konu ödeme emrine dayanak olan para cezası Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından tesis edilmesine rağmen, ödeme emrinin, Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlendiği, ödeme emrinin konusu idari para cezası olduğundan, … Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenmesi gerekirken Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenmesi nedeniyle yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Kesinleşen ve ödenmeyen amme alacağının tahsil edilmesinin hukuka uygun olduğu, cezayı uygulayan kurum tarafından söz konusu idari para cezasının tahsilinin İdarelerince istenmesi üzerine dava konusu ödeme emrinin tanzim edildiği belirtilerek, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile bozmaya uyularak verilen temyize konu Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :
Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2872 sayılı Çevre Kanununun 20/b maddesi uyarınca davacıya para cezası verildiği, anılan para cezasının tahsili amacıyla Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından … günlü, … sayılı ödeme emrinin düzenlendiği, anılan ödeme emrinin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:
6183 sayılı Amme Alacaklarının Usulü Hakkındaki Kanunun 1. maddesinde; Devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer`i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüş anılan Kanun’un 55. maddesinde de; amme alacağını vadesinde ödemeyenlere 7 gün içinde borçlarını ödemeleri veya mal bildiriminde bulunmaları lüzumunun bir ödeme emri ile tebliğ olunacağı, 58. maddesinde ise kendisine ödeme emri tebliğ olunan şahsın böyle bir borcu olmadığı veya kısmen ödendiği veya zamanaşımına uğradığı hakkında tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde yetkili idari yargı merciilerinde dava açabileceği, kurallarına yer verilmiştir. Aynı Kanunun ''Takibata salahiyetli tahsil dairesi'' başlıklı 5. maddesinde, ''Takibat, alacaklı amme idaresinin mahalli tahsil dairesince yapılır. Borçlu veya malları başka mahallerde bulunduğu takdirde, tahsil dairesi borçlunun veya mallarının bulunduğu mahalde yapılacak takipleri o mahaldeki aynı neviden amme idaresinin tahsil dairelerine niyabeten yaptırır.'' denilmektedir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava dosyasının incelenmesinden; 2872 sayılı Çevre Kanununun 20/b maddesi uyarınca davacı adına 16.09.2014 tarih ve 010620 sayı ile verilen 42.232,00-TL idari para cezasının tahsili amacıyla dava konusu ödeme emrinin düzenlendiği, davanın da bu ödeme emrinin iptali istemiyle açıldığı, ödeme emrine dayanak teşkil eden … tarih ve … sayı ile verilen 42.232,00-TL idari para cezasına karşı davacı tarafından açılan davada, … İdare Mahkemesi'nin … tarih, E:…, K:… sayılı kararı ile davanın reddine karar verildiği ve söz konusu kararın Danıştay Ondördüncü Dairesinin 29/03/2018 tarih, E:2015/8890, K:2018/2080 sayılı kararı ile onandığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, ödeme emrinin dayanağını oluşturan idari para cezasına karşı açılan davanın reddedilmiş olması ve ödeme emirleri için Yasada sınırlı bir biçimde öngörülen nedenlerin de olayda bulunmaması nedeniyle, idari para cezası alacağının tahsili amacıyla düzenlenen ödeme emrinde hukuka aykırılık, dava konusu işlemin iptaline ilişkin temyize konu İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Öte yandan; dava konusu işlemin dayanağı idari para cezası Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından düzenlenmekle birlikte, anılan para cezasının tahsili amacına yönelik davaya konu ödeme emrinin Marmara Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş olmasında 6183 sayılı Yasaya aykırı bir durum bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Nitekim, Danıştay Ondördüncü Dairesinin 26/12/2017 tarihli, E:2015/1423, K:2017/7502 sayılı onama kararı ile bu kararın düzeltilmesi isteminin reddine dair 17/01/2019 tarihli, E:2018/1333, K:2019/185 sayılı kararı da bu yöndedir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.2577 sayılı Kanunun 49. maddesine uygun bulunan davalının temyiz isteminin kabulüne,
2.Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin temyize konu ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanunun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 27/01/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY (X):
Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun Mahkeme kararının onanması gerektiği oyu ile çoğunluk kararına katılmıyorum.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi