Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/16895
Karar No: 2015/25419
Karar Tarihi: 14.09.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/16895 Esas 2015/25419 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/16895 E.  ,  2015/25419 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili; müvekkilinin, iş sözleşmesinin haklı veya geçerli bir nedene dayanmaksızın feshedildiğini, asıl fesih nedeninin davacının sendikal faaliyetlerde bulunması olduğunu ileri sürerek; feshin geçersizliğinin tespiti ile müvekkilinin işe iadesine ve 1 yıllık ücretininden az olmamak kaydı ile tazminata hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili ise davacının iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini, işyerinde halen sendikalı işçiler olduğunu savunmuş ve davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının iş akdinin sendikal faaliyette bulunması nedeni ile haklı veya geçerli bir neden olmaksızın feshedildiği gerekçesi ile işe iadesine ve 1 yıllık brüt ücret tutarında sendikal tazminata hükmedilmiştir.
    Karar süresinde davalı tarafça temyiz edilmiştir.
    Davalı işverence, davacı işçinin iş sözleşmesinde genel tatil günlerinde talep halinde çalışmayı kabul ettiği, 2014 yılı Temmuz ayında genel tatil günlerinde çalışması istenildiği halde davacı işçinin mazeret bildirmeksizin ve haber vermeksizin işe gelmediği ve bu nedenle iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiği savunulmuştur.
    Feshin haklı veya geçerli nedenle feshedildiğini ispat yükümlülüğü işverene aittir. Dosya içerisinde yer alan ihtarname ve tutanaklarda işverenin talebine rağmen davacının genel tatil günlerinde çalışmadığı belirtilmiş olmasına karşın; davalı işverence davacının genel tatilde çalışmasının istendiğine dair yazılı bir belge sunulmamıştır. Fesih tarihinde davalı işyerinde çalışmakta olan davacı tanığı ... duruşmadaki beyanında, davacının bayramda izinli ve shiftinin boş olduğunu, vardiya verilmediğini bildirmiştir. Davacının çalışmasının istendiği genel tatil günlerine ait shiftlerin davalı işverence dosyaya sunulmadığı, davacı tanığının beyanı ve dosyadaki diğer bilgi ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde işveren feshinin haklı veya geçerli bir nedene dayanmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle feshin geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmesi isabetlidir
    Feshin haklı veya geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene ait olmakla ve işverenin bu ispat yükümlülüğünü ortadan kaldırmamakla birlikte; işçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ediyorsa bu iddiasını ispatla yükümlüdür (m. 20/f.2).
    Davacı işçi asıl fesih nedeninin bildirilenin aksine sendikal faaliyetlerde bulunması olduğunu iddia etmiş olup, mahkemece davacının iddiası kabul edilerek davalı aleyhine sendikal tazminata hükmedilmiştir.
    Davacı tanıklarından sadece biri davacının iş akdinin sendikal faaliyetlerde bulunması nedeni ile feshedildiğini beyan etmiştir. Söz konusu tanık davacının üye olduğu sendikanın İstanbul ili temsilcisidir. Ayrıca sendika cevabi yazısında, işyerideki örgütlenmenin devam etmekte olduğu ve bu nedenle üyelere ait bilgileri işten çıkarılabilecekleri gerekçesi ile bildiremediklerini ancak sendikaya üye olupta iş akdi feshedilen işçilerin üye kayıt fişlerinin gönderildiği ifade edilmiştir.
    Sendikanın bildirdiği isimlerin, sendikal nedenle iş akitlerinin feshedildiği iddiası ile açmış oldukları işe iade davalarında yerel mahkemelerce; fesihlerin haklı veya geçerli bir nedene dayanmadığı ve davacıların iş akitlerinin sendikal nedenlerle feshedilmediği kabul edilmiş olup, söz konusu kararların temyiz incelemesi Dairemizce yapılmış ve mahkemelerce verilen işe iade kararları onanmıştır. (emsal niteliğinde Dairemizin 2014/498, 2014/9420, 2014/14878 esas sayılı dosyaları). Gerek eldeki dosyadaki delil durumu gerekse daha önce Dairemizden geçen benzer dosyalarda verilen kararlar dikkate alındığında ispat yükü üzerinde olan davacının feshin sendikal faaliyetlerde bulunması nedeni ile gerçekleştiği iddiasını ispatlayamadığı dikkate alınmaksızın feshin sendikal nedene dayandığının kabulü ile işe başlatmama tazminatının bir yıl üzerinden tespiti hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 5 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6.Davacının yaptığı 454.20 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 14/09/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi