Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/5772
Karar No: 2022/1604
Karar Tarihi: 28.01.2022

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2019/5772 Esas 2022/1604 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile ilgili olarak kişilerin hareket özgürlüğünün hukuka aykırı biçimde kaldırılmasının suç olduğunu ve suçun manevi unsuru olarak genel kasıt gerektirdiğini belirtti. Somut olayda, depoya giren sanıkların ve mağdurun ifadeleri çeliştiği için, mağdurun rızasıyla depoya girildiği için suçun işlendiğine dair yeterli ve kesin delil bulunmadığı sonucuna vararak sanığın beraatine karar verilmesi gerektiğini söyledi. Kararda, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi gereğince hükmün bozulması kararlaştırıldı.
Kanun Maddeleri:
- Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile ilgili madde
- 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi
- 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi
8. Ceza Dairesi         2019/5772 E.  ,  2022/1604 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi


    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 15.01.2019 tarih ve 2017/14-548 (E), 2019/1 (K) sayılı kararı ile birçok kararda vurgulandığı üzere, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu ile cezalandırılmak istenen husus, bireylerin hareket özgürlüğünün hukuka aykırı biçimde kaldırılması ve sınırlandırılmasıdır. Bu husus madde gerekçesinde de "Bu suç ile korunan hukuki değer, kişilerin kendi arzusu ve iradesi çerçevesinde hareket edebilme hürriyetidir." şeklinde ifade edilmiştir.
    Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu, serbest hareketli bir suç olduğundan, bir yere gitme veya bir yerde kalma özgürlüğünün kaldırılması neticesini doğurabilecek her türlü hareket ile işlenebilecektir. Mağdurun bir yere gitme veya kalma özgürlüğünün ihlal edilmesi sonucunun doğması kaydıyla suç her yerde ve zamanda işlenebilir.
    Suçun manevi unsuru ise; failin mağduru şahsi özgürlüğünden yoksun bırakmaya yönelik hareketleri gerçekleştirmesi ve istemesi, yani genel kasıttır.
    Somut olayda; temyiz dışı sanıklar ... ile ...'ın alınan beyanlarında, katılan ... ile sanık ...'i bir depoya girerken gördüklerini, depoya ilk önce sanığın, ardından katılanın girdiğini, yanlarına gittiklerinde sanığın oturduğunu, katılanın ise ayakta durduğunu görmeleri üzerine ne yaptıklarını sorduklarında sanığın "sizi ilgilendirmez" diye cevap vermesi ile sanık ...'ın sanık ...'i ittirdiğini ve tarafların kavga ettiğini ifade ettikleri; katılan ...'ın ise soruşturma aşamasında alınan beyanında, olay günü internet kafeden çıkıp evine giderken sanık ... ile karşılaştıklarını, sanığın görüşmek istediğini söylemesi üzerine kendisi ile bir kafe önünde buluşarak birlikte bir depoya gittiklerini, depoda sanığın oturduğunu kendisinin de ayakta durduğunu, sanık ...'ın konuşmalarından rahatsız olması
    üzerine bulundukları yerden gitmek istediğinde sanık ...'ın, sol elinden tutarak "gitme, dur, insan gibi konuşalım" dediği sırada temyiz dışı diğer sanıklar ...'in yanlarına geldiğini, dayak yememek için polis merkezine sığındığını beyan ettiği anlaşılması karşısında; giriş çıkış engeli ve kilidi olmayan depoya önce sanığın ardından katılanın rızaları ile girdikten sonra katılan ...'ın depodan gitme özgürlüğünün kısıtlandığına dair her türlü şüpheden uzak yeterli ve kesin delil bulunmadığı gözetilmeden, sanığın beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
    Yasaya aykırı, Cumhuriyet Savcısı ve sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, 28.01.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi