Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1267
Karar No: 2013/11078
Karar Tarihi: 02.05.2013

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/1267 Esas 2013/11078 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2013/1267 E.  ,  2013/11078 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tüketiciyi koruma kanunundan kaynaklanan davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabul kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraflar avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalı ... AŞ.den satın aldığı dairenin sözleşmede kararlaştırılan tarihte teslim edilmediği ve satıştan sonra yapılan imar tadilatı ile taşınmazın değer kaybına uğradığını, taşınmazın satın alınmasında kredi veren diğer davalı bankanın da sorumlu olması gerektiğini ileri sürerek 26/06/2009 tarihinden villanın teslim edildiği 02/10/2009 tarihine kadar işleyen toplam 18.246 ABD Doları tutarındaki cezai şartın, 02/10/2009 tarihinden itibaren işleyecek olan yasal faizi ile birlikte davalı şirketten tahsili ile müvekkiline ödenmesine, ayıplı mal statüsünde bulunan villada meydana gelen değer kaybına karşılık olarak şimdilik 10.000 ABD Dolarının davacının en son ödeme tarihi olan 21/05/2007 tarihinden itibaren işleyecek olan yasal faizi ile birlikte davalı şirket ve davalı bankadan müteselsilen sorumlu tutulmaları suretiyle tahsili ile müvekkiline ödenmesine karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalılar davanın reddini dilemişlerdir.
    Mahkemece davalı .... yönünden davanın husumetten reddine, ... AŞ. yönünden kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı ve davalı ... AŞ. tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının tüm, davacının ikinci bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Davacı, satış tarihinden sonra davalı inşaat firmasının talebi üzerine imar değişikliğine gidilerek taşınmazın bulunduğu siteye 15 villa daha yapılması nedeniyle değer kaybına uğradığını ileri sürmüş, hükme dayanak teşkil eden bilirkişi raporunda da bu durumun tüm olumlu ve olumsuz getirileri birlikte değerlendirilerek taşınmazın %2 oranında değerinin azaldığı tespit edilmiştir. Bilirkişinin taşınmazın değerinin azaldığı yönündeki kabulünde bir isabetsizlik bulunmamaktadır. Ancak satış bedelinden indirilecek miktarın tespitinde, doktrinde, “mutlak metod”, “nisbi metod” ve “tazminat metodu” adıyla bilinen değişik görüşler mevcuttur. Gerek Dairemiz uygulamalarında ve gerekse Yargıtay tarafından öteden beri uygulanan “nispi metod” olarak adlandırılan hesaplama yöntemi benimsenmektedir. Buna göre; satış tarihi itibariyle satılanın, ayıpsız ve ayıplı değerleri arasındaki oranın, satış bedeline yansıma miktarı belirlenmelidir. Başka bir ifade ile satılanın, tarafların kararlaştırdıkları satış bedeli gözetilmeksizin, satış tarihi itibariyle gerçek ayıpsız rayiç değeri ile, mevcut ayıplı haldeki rayiç değeri ayrı ayrı belirlenerek, bu iki değerin birbirine bölünmesi suretiyle elde edilecek oranın, satış bedeline uygulanması yönünde bilirkişi heyetinden ek rapor alınarak neticesine göre talebinin değerlendirilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile bu yönden istemin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup hükmün bozulmasını gerektirir.
    SONUÇ:Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalının tüm, davacının ikinci bent kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, 1.475,27 TL harcın davalı ... A.Ş."den alınmasına, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi