Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11880
Karar No: 2015/25290
Karar Tarihi: 10.09.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/11880 Esas 2015/25290 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/11880 E.  ,  2015/25290 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ile yıllık ücretli izin alacağı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle; davacının davalıya ait işyerinde 11.03.2000 tarihinden 01.05.2008 tarihine kadar pompacı olarak çalıştığını, iş akdinin haklı nedene dayanılmaksızın davalı tarafından feshedildiğini beyanla; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücretli izin alacağı, fazla mesai ücreti, genel tatil ücreti ve hafta tatili ücreti alacaklarının faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili özetle; davacının davalının ruhsat problemi yaşadığı dönemde kendi isteği ile başka bir işyerinde çalışarak ruhsat alındığında geri gelmek koşuluyla davalı işyerinden ayrıldığını,davalının ruhsatı aldıktan sonra geri gelmesini istediğinde de “yeni işyeri sahibinden 20.000,00 TL borç aldığını,bu aşamada işe başlayamayacağını” belirttiğini,kendi isteği ile işten ayrıldığı için kıdem ve ihbar tazminatı isteyemeyeceğini,tüm haklarının işveren tarafından ödendiğini, bu sebeplerle, açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir

    2-Somut olayda; davalı vekili cevap dilekçesinde zamanaşımı itirazında bulunmamış, talep artırımından sonra zaman aşımı itirazında bulunmuş, Mahkemece talep artırımına karşı yapılan zamanaşımı itirazı dikkate alınarak karar verilmiştir.
    Dava belirsiz alacak davası olup, belirsiz alacak davasında, dava tarihinde alacağın tamamı için zamanaşımı kesilir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 157. maddesi uyarınca, dava süresince tarafların yargılamaya ilişkin her işleminden veya hâkimin her kararından sonra zamanaşımı yeniden işlemeye başlar. Bu nedenle yargılama sırasında alacağın zamanaşımına uğradığından söz edilemeyeceğinden, davacının talep artırım dilekçesi üzerine ileri sürülen zamanaşımı definin de sonuca bir etkisi olmaz. İlk itirazlardan olan zamanaşımı def’inin cevap süresi içinde yapılması gerekir. Davaya karşı süresinde zamanaşımı def’inde bulunulmadığından, talep artırımı halinde davacının açık muvafakati dışında zamanaşımı def’inde bulunulamaz. Bu nedenle cevap dilekçesi ile süresinde zamanaşımı itirazında bulunmayan davalının talep artırımına karşı yaptığı zamanaşımı itirazına itibar edilmesi hatalıdır.
    3-Dava belirsiz alacak davası olduğundan kıdem tazminatı dışında ki alacaklarda, faiz başlangıcının, dava/ıslah tarihi ayrımı yapılarak belirlenmemesi de hatalıdır
    4-Hükmedilen miktarların net mi yoksa brüt mü olduğunun, hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüde yol açacağının düşünülmemesi de hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F)Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi