Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/932
Karar No: 2015/619
Karar Tarihi: 27.04.2015

Hakaret - tehdit - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/932 Esas 2015/619 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, cezaevinde bulunduğu sırada infaz koruma memuru olan müştekiye hakaret ve tehdit içeren sözler söylediği suçlamasıyla yargılandı. Yerel mahkeme sanığı hakaret suçundan suçlu bularak ceza verdi. Ancak, hakaret suçunun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle bu suçtan mahkumiyet kararı verilmesi yerinde görülmedi. Ayrıca, hükmolunan cezanın geri bırakılması sınırının iki yıla çıkarılması ve suçun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olması koşulunun kaldırılması nedeniyle mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılıp bırakılmayacağı tartışılması gerektiği belirtildi. Kararın tamamı incelenerek, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılması için dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi (Hakaret)
- Türk Ceza Kanunu'nun 106. Maddesi (Tehdit)
- 5728 sayılı Kanun'un 562. Maddesi (Ceza İnfaz Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun)
- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231/5. Maddesi (Yargılamanın Açıklanmasının Geri Bırakılması)
- Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231/14. Maddesi
18. Ceza Dairesi         2015/932 E.  ,  2015/619 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hakaret, tehdit
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmesi için, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
    Sanığın, cezaevinde bulunduğu sırada, infaz koruma memuru olan müştekiye "Seni dağa çıkaracağım. Şırıngayla kan alacağım. Seni öldüreceğim. Gelsin devletin seni kurtarsın. Ben senin devletini de tanımıyorum. Akşama kadar çingenelere uşaklık yapıyorsunuz." demekten ibaret eylemi, tehdit ifadeleri yanında nezaket sınırlarını aşan kaba sözler de içermekle birlikte, sanığın kastının bütün halinde kamu görevlisi olan müştekiyi eleştirmeye ve tehdite yönelik olması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçeyle bu suçtan da mahkûmiyet kararı verilmesi,
    2-08.02.2008 tarihinde yürürlüğe giren ve TCK"nın 7/2. madde ve fıkrası uyarınca sanık yararına olan 5728 sayılı Kanunun 562. maddesinin 1. fıkrası ile CMK"nın 231/5. madde ve fıkrasında öngörülen, hükmolunan cezanın geri bırakılması sınırının iki yıla çıkarılması ve söz konusu 562. maddesinin 2. fıkrası ile de CMK"nın 231/14. madde ve fıkrasındaki, suçun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olması koşulunun kaldırılması karşısında, mahkemece hükmün açıklanmasının geri bırakılıp bırakılmayacağının tartışılması zorunluluğu,
    Bozmayı gerektirmiş ve sanık ... ve müdafinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/04/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi