Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/17790
Karar No: 2015/25239
Karar Tarihi: 10.09.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/17790 Esas 2015/25239 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/17790 E.  ,  2015/25239 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ
    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine, işe iadesine ve yasal sonuçlarına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin işverence hiçbir sebep gösterilmeden haksız fesih edildiğini ileri sürerek, feshin geçersiz olduğunun tespiti ile işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir..
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının iş akdinin 12.09.2014 tarihinden itibaren izinsiz ve mazeretsiz olarak işyerine gelmediğinden haklı nedenle feshedildiğini, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda, davalının ibraz ettiği işyeri kayıtları içerisinde davacıya Bakırköy Noterliği"nden keşide edilen ve izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık nedenlerinin bildirilmesini talep eden 16.09.2014 tarihli ihbarname bulunduğu, ayrıca yazılı bir fesih bildiriminin bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 19/2 ve aynı kanunun 25/son maddesindeki düzenleme nedeni ile işverenin aynı kanunun 25/II maddesindeki haklı nedenlerle fesih savunmasında feshin yazılı yapılması koşulu geçerlilik şartı olarak aranmamaktadır. Dairemizin yerleşik uygulaması bu yöndedir.
    Somut olayda; feshin devamsızlık başladığı tarihte davacının ayrılması suretiyle mi yoksa işverence haklı nedenle mi gerçekleştirildiğinin çözüme kavuşturulması gerekir.
    Davalı işveren, davacının izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık yaptığını savunmuş ve davalının sunduğu belgelerden bu konuda davacıya ihtar çekildiği görülmüştür. Dairemiz uygulamalarına göre 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II. maddesinde sayılan haklı nedenle fesih hallerinde yazılı fesih bildirimi aranmayacağı gibi iş sözleşmesinin devamsızlığın başladığı iddia edilen tarihte sona erdiği belirlendiği takdirde, bu tarihten sonra sunulan devamsızlık tutanaklarının da sonuca etkisi olmayacaktır.
    Bu nedenle öncelikle feshin devamsızlık tutanakları tutulmadan önce mi gerçekleştiği, yoksa devamsızlık nedeni ile mi feshedildiği açıklığa kavuşturulmalı ve sonucuna göre karar verilmelidir. Eksik inceleme ve hatalı gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 10.09.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi