Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8975
Karar No: 2013/12359

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/8975 Esas 2013/12359 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar tarafından temyiz edilen bir elatmanın önlenmesi ve yıkım davasında, yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Davalılar çaplı taşınmaza müdahale etmiştir ve bu müdahale bilirkişi raporunda da saptanmıştır. Mahkeme elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğini kabul etmiştir. Ancak, davacının taşınmazına doğal olarak akan yağmur sularına katlanması gerektiği, dolayısıyla komşuluk hukukuna aykırılık iddiası ile açılan davanın reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir. TMK’nun 742. maddesine göre, taşınmaz maliki doğal olarak akan yağmur sularının akışına katlanmak zorundadır. Karar sonucunda, davalıların temyiz itirazları nedeniyle hüküm BOZULMUŞTUR. Kanun maddeleri: TMK’nun 742. maddesi, 1086 sayılı HUMK’nun 428.maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2013/8975 E.  ,  2013/12359 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : GAZİPAŞA ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 07/12/2012
    NUMARASI : 2011/95-2012/624

    Yanlar arasında görülen eletamanın önlenmesi ve yıkım davası sonunda, yerel mahkemece  davanın, kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalılar tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi,yıkım ve komşuluk hukukundan kaynaklanan muarazanın giderilmesi isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden ve toplanan delillerden; kayden davacıya ait 1076 ve 1306 parsel sayılı taşınmazlara bilirkişi raporunda gösterildiği şekilde davalıların müdahale ettiği keşfen saptanmıştır.
    Öte yandan, davalı kesin hüküm bulunduğu yönünde savunmada bulunmuş ise de; elatma haksız eylem niteliğinde olduğundan, devam ettiği müddetçe her zaman dava açılabilir. Kesin hüküm ancak hüküm anındaki durumu tespit eder. Hükümden sonraki döneme etkili değildir. Bu nedenle yeni meydana gelen vakıalara dayanarak açılan ikinci dava, birinci davadaki kesin hükme aykırı düşmez, davanın dinlenmesi gerekir.
    Bu durumda, mahkemece 1076 ve 1306 parsel sayılı taşınmazlara yönelik elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğinin kabulüne karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. Davalıların bu yöne değinen temyiz itirazları yerinde değildir, reddine.
    Davalıların diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Bilindiği üzere, TMK nun 742. maddesinin 1. fıkrasına göre;  taşınmaz maliki, üst taraftaki araziden kendi arazisine doğal olarak akan suların ve özellikle yağmur, kar ve tutulmamış kaynak sularının akışına katlanmak zorundadır.
    Somut olaya gelince; taraflara ait taşınmazlar arasında kot farkının bulunduğu, üst tarafta bulunan davalılara ait taşınmazdan yağmur sularının alt seviyede bulunan davacıya ait taşınmazlara aktığı bilirkişi raporundan anlaşılmaktadır.
    O halde, davalıların eyleminden kaynaklanan bir zararın doğduğunu söyleyebilme olanağı yoktur. TMK nun 742. maddesi uyarınca doğal olarak akan yağmur sularının akışına davacı katlanmak zorundadır.
    Hal böyle olunca, komşuluk hukukuna aykırılık iddiası ile açılanan davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Davalıların bu hususa ilişkin temyiz itirazları  yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenlerle (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK"nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  11.09.2013  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi