Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/8260
Karar No: 2013/9934
Karar Tarihi: 11.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/8260 Esas 2013/9934 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir iştirak nafakası davasının görülmesi sonucunda verilmiştir. Davacı annenin, müşterek çocuklarının iştirak nafakası talebiyle açtığı davada, mahkeme davalı babadan aylık 1.000 TL ve 900 TL iştirak nafakası tahsiline karar vermiştir. Ancak davalı vekili, takdir edilen nafaka miktarlarının yüksek olduğu gerekçesiyle temyiz etmiştir. Mahkeme, tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, çocukların yaşları ve ihtiyaç durumlarına göre takdir edilen iştirak nafakası miktarının hakkaniyete uygun olmadığına karar vererek hükmü bozmuştur. Mahkeme, çocukların yaşı, eğitim durumları, ihtiyaçları, davacı çalışan anne ile nafaka yükümlüsü babanın ekonomik durumu gözetilerek daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararda, iştirak nafakası ile ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun 182/2 maddesi anlatılmış ve iştirak nafakasının takdirinde çocuğun yaşı, ihtiyaçları, okul seviyesi, sosyal çevreye göre yaşam seviyesi, velayet tevdi edilen tarafın ekonomik durumu ile nafaka yükümlüsünün mali gücünün birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Mahkeme kararının detaylarına gösterilen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 182/2. maddesi ve 4. maddesi.
3. Hukuk Dairesi         2013/8260 E.  ,  2013/9934 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen iştirak nafakası davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davada; velayeti davacı annede bulunan 1996 doğumlu ... için 2.000,00 TL, 2002 doğumlu ... için 1.500,00 TL iştirak nafakasının davalıdan tahsiline karar verilmesi talep edilmiş; mahkemece; davanın kısmen kabulü cihetine gidilerek; ... için aylık 1.000,00 TL; ... için aylık 900,00 TL iştirak nafakasının davalı babadan tahsili ile nafakaların her yıl ÜFE oranında artırılmasına karar verilmiştir.
    Hükmü davalı vekili; takdir edilen nafaka miktarlarının yüksek olduğu gerekçesi ile temyiz etmiş, davalı vekili temyize cevap dilekçesinde; nafaka miktarlarının artırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Dava; iştirak nafakası istemine ilişkindir.
    Türk Medeni Kanunu"nun 182/2 maddesi gereğince; velayet kendisine tevdi edilmeyen taraf ekonomik imkanları ölçüsünde müşterek çocuğunun giderlerine katılmakla yükümlüdür.
    İştirak nafakası takdir edilirken; çocuğun yaşı, ihtiyaçları, okul seviyesi, sosyal çevreye göre yaşam seviyesi, velayet tevdi edilen tarafın ekonomik durumu ile nafaka yükümlüsünün mali gücü birlikte değerlendirilip, hakkaniyete uygun karar verilmelidir.
    Dosya içeriğinden; tarafların 19.09.2011 tarihli ilam ile anlaşmalı olarak boşandıkları, tarafların müşterek 2 çocuğunun velayetinin davacı anneye verilerek; talep olmadığı için iştirak nafakası takdirine yer olmadığına karar verildiği; eldeki davanın 04.07.2012 günü açıldığı, davacı annenin memur olduğu, aylık 2.148,00 TL maaş aldığı, 100,00 TL kira ödediği, davalı babanın;.... Sanayi Şubesi"nde müdür olarak çalıştığı, 2012 yılı Temmuz ayına ait maaşının 3.110,00 TL olduğu; maaşı dışında belirli zamanlarda ikramiye ve jestiyon da aldığı, müşterek çocuk ..."nin 16 yaşında olup, Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi olduğu, ....ın 10 yaşında olup, ilköğretim öğrencisi olduğu anlaşılmıştır.
    Hal böyle olunca; tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, çocukların yaşları ve ihtiyaç durumlarına, özellikle davacı annenin de çalıştığı ve çocukların bakım ve eğitim masraflarına katılma yükümlülüğünün bulunduğu gözetildiğinde; çocukların yaşına ve ihtiyaç durumuna göre takdir edilen iştirak nafakası miktarı fazla bulunmuş, bu husus hakkaniyet ilkesine aykırı görülmüş, bu sebeple hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    O halde mahkemece yapılacak iş; çocukların yaşı, eğitim durumları, ihtiyaçları, davacı çalışan anne ile nafaka yükümlüsü babanın ekonomik durumu gözetilerek, TMK"nın 4. maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmetmek olmalıdır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 11.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi