Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4168
Karar No: 2020/4635
Karar Tarihi: 09.07.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/4168 Esas 2020/4635 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin sigortalı olduğu araçla müvekkillerinin bulunduğu araçın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazası sonrasında müvekkillerinin murisinin vefat ettiği ve destekten yoksun kaldığı gerekçesiyle 8.590,55 TL maddi tazminat talep edildiği dava hakkındaki kararda, zorunlu karayolu taşımacılık sigortasıyla sigortacının, poliçede belirtilen motorlu taşıtta seyahat eden yolcuların bedeni zararlarının karşılanacağı belirtilmiştir. Ayrıca, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca taşımacıların yolcuya gelebilecek bedeni zararlar için sigorta ettirmesi zorunlu tutulmuştur. Yasa koyucu, yolcuların uğradığı bedeni zararlar bakımından taşımayı yapan aracın zorunlu karayolu taşımacılık sigortacısı, trafik sigortacısı ve varsa ihtiyari mali sorumluluk sigortacısı bakımından müştereken ve müteselsilen bir sorumluluk öngörmemiş, sıralı bir sorumluluk düzenlemiştir. Bu nedenle, somut olayda, öncelikle aracın zorunlu karayolu taşımacılık sigortasından talepte bulunulması gerektiği belirtilerek kararın bozulması gerektiği ifade edilmiştir.
17. Hukuk Dairesi         2019/4168 E.  ,  2020/4635 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    - K A R A R -

    Davacı vekili, 04/10/2015 tarihinde dava dışı ... sevk ve idaresindeki 02 D 0132 plakalı araç ile dava dışı ...sevk ve idaresindeki 27 US 824 plakalı aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 02 D 0132 plakalı araçta yolcu olarak bulunan müvekkillerinin murisi ..."in vefat ettiğini, muris ..."in ölümü nedeniyle hem maddi zarar uğradıklarını hem destekten yoksun kaldıklarını belirterek şimdilik murisin babası için 50,00 TL, murisin annesi için 50,00 TL olmak üzere toplam 100,00 TL"nin davalılardan temerrüte düştükleri tarihten itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte müteselsilen ve müştereken alınarak müvekkiline ödenmesini karar verilmesini talep ve dava etmiş, 05.10.2015 tarihli dilekçesi ile talebini 8.4.2016 tarihinde 8.590,55 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı ... vekili; kazaya karışan aracın müvekkili şirket nezdinde ZMMS poliçesi ile sigortalı olduğunu, somut olayda müvekkili şirketin sorumluluğunun bulunmadığını beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, kararda yazılı gerekçelerle ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davanın kabulüne, 8.590,55 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından süresi içerisinde temyiz etmiştir.
    1-Dava, destekten yoksun kalma nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları’nın A.1. maddesine göre, "Bu sigorta ile sigortacı, poliçede belirtilen motorlu taşıtta seyahat eden yolcuların, duraklamalar da dahil olmak üzere, kalkış noktasından varış noktasına kadar geçecek süre içinde meydana gelebilecek bir kaza sonucu bedeni zarara uğraması halinde, sigortalının 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunundan doğan sorumluluğunu, poliçede yazılı sigorta tutarlarına karar temin eder.“
    4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 18. maddesi uyarınca taşımacılar, yolcuya gelebilecek bedeni zararlar için bu Kanunun 17. maddesinde düzenlenen sorumluluklarını sigorta ettirmek zorundadırlar. Anılan Kanunun 19/son ve Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının B.8. maddeleri hükümlerine göre, meydana gelen zarar öncelikle taşımacının sorumluluk sigortasından karşılanır. Ancak bu sigortanın hiç yapılmamış olması, yapılmış fakat geçersiz hale gelmiş olması, süresinin bitmiş olması veya meydana gelen zararın bu sigorta teminatlarının üzerinde bulunması halinde teminatların üzerinde kalan kısım için, sırasıyla zorunlu mali sorumluluk sigortasına ve varsa ihtiyari mali sorumluluk sigortasına başvurulur.
    Bahse konu düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere, yasa koyucu, yolcuların uğradığı bedeni zararlar bakımından taşımayı yapan aracın zorunlu karayolu taşımacılık sigortacısı, trafik sigortacısı ve varsa ihtiyari mali sorumluluk sigortacısı bakımından müştereken ve müteselsilen bir sorumluluk öngörmemiş, sıralı bir sorumluluk düzenlemiştir. Başka bir anlatımla, yolcunun uğradığı bedeni zararlar, taşımayı yapan aracın zorunlu karayolu taşımacılık sigortası kapsamında ise bu aracın trafik veya ihtiyari mali mesuliyet sigortacısının sorumluluğu doğmayacaktır.
    Somut olayda; davacının içerisinde yolcu olarak bulunduğu,kazaya karışan 02 D 0132 plakalı aracın Gaziantep-Adıyaman arasında ticari yolcu taşıma yaptığı, kaza tarihini kapsar şekilde, ... Sigorta A.Ş. nezdinde Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası bulunduğu, öncelikle bu sigortadan talepte bulunularak, artan bakiye miktarın bulunması durumunda davalı ...Ş. nezdinde Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta poliçesinden talep hakkının doğacağı gözetilerek karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 09/07/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi