Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/379
Karar No: 2015/236
Karar Tarihi: 15.04.2015

Hakaret - tehdit - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/379 Esas 2015/236 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karar temyiz edilmiştir. İncelendiğinde, mahkeme tarafından verilen hükümlere itiraz edilen nedenler hakkında yeterli sebep olmadığından işin esasına geçilmiştir. Tutanağa göre, suçlu kişinin hakaret suçu ve tehdit suçu nedeniyle mahkum edilmesiyle ilgili karar verilmiştir. Ancak, mahkemenin kararında bazı hukuka aykırı durumlar tespit edildiği belirtilmiştir. Hakaret fiilleri için, bir hareketin kişiyi küçük düşürmeye matuf olması gerekmektedir. Ağır eleştirilerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi gerekmektedir. Sözlerin doğrudan onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olması gerekmektedir. Sanığın söylediği sözlerin ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı belirlenmiştir. Farklı bir konu olarak, sanığın sözlerinin Anayasal şikayet hakkını kullanacağını bildirme niteliğinde olduğu ve tehdit suçunun unsurlarının oluşmadığı belirlenmiştir. Karar bozulmuş ve dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Hakaret suçunun unsurları: Türk Ceza Kanunu (TCK) 125/1
- Tehdit suçunun unsurları: TCK 106/1
18. Ceza Dairesi         2015/379 E.  ,  2015/236 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hakaret, tehdit
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    KARAR
    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1- Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Sanığın, katılanı valiliğe şikayet ettiği dilekçesinde söylediği ve mahkemece hakaret kabul edilen "keyfi çalıştıkları, sahte evrak düzenledikleri, tahrik ettiği, hakaret ettiği, cahil ve Türkçe konuşmayı bir cümle bile kuramayacak düzeyde bildiği" şeklindeki sözlerin katılan ..."in onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi,
    2- Sanığın katılanlara karşı söylediği kabul edilen "kendisine yeterince bilgi verilmediği, vakıf görevlilerinin keyfi çalıştıkları, bu nedenle katılanları işten attıracağı, savcıya kendilerini şikayet edeceği, " şeklindeki sözlerinin, bir bütün olarak Anayasal şikayet hakkını kullanacağını bildirme niteliğinde olduğu ve tehdit suçunu oluşturmadığı gözetilmeden, yerinde olmayan gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce kısmen yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 15/04/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi