Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16527
Karar No: 2018/772
Karar Tarihi: 20.02.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/16527 Esas 2018/772 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı kredi kartının çalınması sonucu banka tarafından ödenen bedelin iadesini talep ediyor. Mahkeme, bankanın gerekli tedbirleri almadığı için kusurlu olduğunu ve davacının borçlu olmadığının tespit edilmesine karar veriyor. Ancak, davalı banka tarafından temyiz edildiği için Yargıtay'a taşınıyor. Yargıtay, bankanın sorumluluğu olduğu yönündeki bilirkişi raporuna dayanarak hükmü bozuyor ve kart hamilinin şifre ve kişisel bilgilerini koruma sorumluluğuna vurgu yapıyor. Bu nedenle davacının ağır kusurlu olduğu belirtilerek davasının reddine karar veriliyor. Kanun maddesi olarak, 5464 sayılı Kanun'un 16. maddesinde banka kartlarının ve şifrelerinin özenle korunması, kişisel bilgilerin saklanması hususunda kart sahiplerine görev ve sorumluluk yükleniyor. Ayrıca, 5464 sayılı Kanun'un 12. maddesi, kart hamilinin ağır kusuru halinde bankanın sorumluluğunu kaldırdığını belirtiyor.
19. Hukuk Dairesi         2016/16527 E.  ,  2018/772 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkilinin hamili olduğu kredi kartının 08.05.2014 tarihinde saat 19:30’da çalındığını fark etmesi üzerine kartı derhal iptal ettirdiğini, çalınan kartın kopyalanmış olduğunu, bankanın durumu bildiğini ancak gerekli önlemleri almaması nedeniyle kusurlu olduğunu, kendilerinden 13.654,39 TL talep ettiğini, işlemlerin kartı çalan ve kopyalayanlar tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürerek, borçlu olmadıklarının tespitini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının kredi kartını koruma ve bilgilerini saklama yükümlülüğü olduğunu, ATM’den nakit çekme işleminin şifre ile gerçekleştirildiği gibi ayrıca mağaza alışverişinde kullanıldığını, kredi kartının kopyalandığına dair bir tespit olmadığını beyan ederek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece benimsenen bilirkişi raporuna göre, davalı bankanın kredi kartının kullanımında gerekli tedbir ve önlemleri almadığı için kusurlu olduğu gerekçesiyle davacının davalıya 13.504,39 TL borçlu olmadığının tespiti ile ödenen 13.504,39 TL’nin istirdadına, fazla istemin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafınden temyiz edilmiştir.
    Dava, davacıya ait banka kartının çalınması ve haksız kullanımı sonucu bankaya ödenen bedelin iadesine ilişkindir. 5464 sayılı Kanun’un 16. maddesinde banka kartlarının ve şifrelerinin özenle korunması, kişisel bilgilerin saklanması hususunda kart sahiplerine görev ve sorumluluk yüklenmiştir. Dosya kapsamı itibariyle dava konusu banka kartı ile gerçekleştirilen işlemlerin "şifre" girilerek yapıldığı belirtilmiştir. Haksız olarak elde edilen banka kartının kullanımı aynı zamanda kart şifresinin de bilinmesi ile mümkündür. Kart hamili şifrenin muhafazasından ve güvenliğinden sorumludur. Şifreyi seçerken kolay bulunan, örneğin kimlik bilgileri içinde yer alan rakamların seçilmemesinin gerektiği günümüzde bilinen bir gerçektir. Diğer yandan kart hamilinin kendi kişisel bilgilerini de koruması gerekir. Somut olayda şifre değişimi yapılırken davacının gizli olması gereken ve sadece kendisinin bileceği anne kızlık soyadının kullanıldığı anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca davacının olayda ağır kusurlu olduğu ve 5464 sayılı Yasanın 12. maddesinden yararlanamayacağı ortaya çıkmaktadır. Mahkemece açıklanan bu hususlar gözetilerek bir inceleme ve değerlendirme yapılması gerekirken yoruma dayalı bilirkişi raporuna göre karar verilmesi isabetsizdir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle hükmün davalı banka yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde davalıya iadesine, 20/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi