Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/2243
Karar No: 2019/801
Karar Tarihi: 04.03.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2017/2243 Esas 2019/801 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Şikayetçi vekili, müvekkilinin alacağına ilişkin sıra cetvelinde diğer alacakların müvekkilinin alacağından önce yazılmasının hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Bu hususta şikayet olunan bankanın alacağı işçi alacağı olduğu ve imtiyaz hakkı olmadığı belirtildi. Daire, şikayetçi vekilinin itirazının kabul edilmesine ve sıra cetvelindeki sıralama hatasının düzeltilmesine karar vererek ilk kararı bozdu. Şikayetçi vekili daha sonra karar düzeltme isteğinde bulundu ancak HUMK'nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisine uymadığı için istem reddedildi. Kararda Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü'ne uygun olduğu, haczin düşmediği ve sıra cetvelinin hukuka uygun olduğu belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: Tebligat Kanunu'nun 21 ve 41. maddeleri, HUMK'nın 440. maddesi.
23. Hukuk Dairesi         2017/2243 E.  ,  2019/801 K.

    "İçtihat Metni"

    ........
    Taraflar arasında görülen sıra cetveline şikayetin sonucunda verilen hükmün bozulmasına ilişkin Dairemizin 10.04.2017 günlü ve 2016/6805 Esas, 2017/1071 Karar sayılı ilamının karar düzeltme yoluyla incelenmesi şikayetçi vekili tarafından istenilmekle dosya incelendi, gereği görüşüldü.
    - KARAR -
    Şikayetçi vekili, müvekkilinin ....... sayılı dosyası ile dava dışı borçlu firma hakkında takibe geçtiğini, dava dışı borçlu şirket hakkında.......ayılı dosyasında hazırlanan sıra cetvelinde müvekkili alacağına 7. sırada yer verildiğini, sıra cetvelinde 4 ve 5. sırada yer alan, şikayet olunan ..."ın alacaklarının müvekkilinin alacağından önce yazılmasının hukuka aykırı olduğunu, bu alacağın dayanağı olan davanın tarihinin müvekkili şirketin alacaklısı olduğu dosyanın haciz tarihinden sonra olduğu ayrıca şikayet olunanın alacağının dayanağı olan ilamın dava tarihinin ilk takip tarihinden sonra olduğunu, diğer şikayet olunan bankanın alacağının da sıra cetvelinde 6. sırada gösterildiğini, şikayet olunan bankanın takip dosyası olan......ayılı dosyasında borçlu firmaya yapılan tebligatın usulsüz olduğunu bu nedenle takibin kesinleşmemesi nedeni ile sonrasında yapılan işlemlerin yok hükmünde olduğunu, aksi düşünülse bile yasal sürede satış istenmediğinden haczin düştüğünü ileri sürerek sıra cetveline itiraz etmiştir.
    Şikayet olunan banka vekili, tebligatın Tebligat Kanunu"nun 21 ve 41. maddelerine uygun olduğunu, satış avansının süresi içinde yatırıldığını, ayrıca şikayetçinin itirazında hukuki yararı olmadığını, zira şikayetçiye ait takip ve haczin .....sayılı ilk kesin haczin şerhedildiği dosyadan daha sonra olduğunu, bu dosyaya isabet eden paranın takip konusu alacağın sadece bir kısmının tahsil edildiğini, bu dosya alacağı tamamen tahsil edilmeden diğer dosyalara para isabet etmeyeceğini savunarak, şikayetin reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya içeriğine göre, şikayet olunan bankanın alacaklı olduğu takip dosyasından dava dışı borçlu şirket adına yapılan tebligatın Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü"ne uygun olduğu, haczinin de düşmediği, diğer şikayet olunan ..."ın alacağının 3 ve 4. sırada yer almasına rağmen bu sıralara pay ayrılmadığı, bu nedenle ..."a husumet yöneltilmesinin yerinde olmadığı, sıra cetvelinin hukuka uygun olduğu gerekçesiyle, şikayetin reddine dair verilen kararın şikayetçi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemiz"in 2016/6805 E. 2017/1071 K. sayılı ilamı ile şikayet olunan ..."ın alacağının işçi alacağı olduğu, bu alacağın imtiyaz hakkı .../...
    .....
    olmadığı ...’ın işçilik alacağı ile ilgili davasının 03.08.2009 tarihinde açıldığı ve kararın 15.06.2011’de kesinleştiği şikayetçi şirket haczinin ise 04.03.2009 tarihinde kesinleştiği, şikayetin ... yönünden kabul edilmesi gerektiği belirtilerek bozulmuştur.
    Bu kez, şikayetçi vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
    Yargıtay ilamında belirtilen gerektirici sebeplere göre HUMK"nın 440. maddesinde sayılan hallerden hiçbirisine uymayan karar düzeltme isteminin reddi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayetçi vekilinin karar düzeltme isteminin REDDİNE, 27,10 TL harç ve takdiren 384,00 TL para cezasının karar düzeltme isteyenden alınarak Hazineye gelir kaydedilmesine 04.03.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi