Esas No: 2016/9269
Karar No: 2021/582
Karar Tarihi: 01.02.2021
Danıştay 7. Daire 2016/9269 Esas 2021/582 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/9269
Karar No : 2021/582
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı adına
… Gümrük Müdürlüğü …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Ambalaj Tasarım Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına tescilli … tarih ve … sayılı beyanname muhteviyatı eşyaya ilişkin olarak iade edilen gümrük ve katma değer vergilerinin, davacı hakkında düzenlenen cevaplı raporla, eşyanın mahrece iadesi sırasında heyetçe tam tespiti yapılmadığından ve sarı hatta işlem gördüğünün saptandığından bahisle vergilerin 15 gün içerisinde geri ödenmesi gerektiği yolunda tesis edilen Gümrük Müdürlüğü işlemi ile bu işleme vaki itirazın reddine dair Bölge Müdürlüğü işleminin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Olayda, giriş ve çıkış beyannameleri incelendiğinde eşyaların aynı olduğunun görüldüğü, idarenin söz konusu eşyaların farklı olduğuna yönelik tespitinin bulunmadığı, 2 Seri nolu Gümrük Genel Tebliği hükümleri uyarınca eşyanın heyetçe tam tespitinin idare tarafından yapılmasının gerektiği, bu tespitin yapılmaması nedeniyle davacıya kusur atfedilemeyeceği, ithal eşyasının mahrece iadesi sırasında birebir iade edilmediği yönünde herhangi bir belge de sunulmaması sebebiyle davaya konu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İlgili mevzuat uyarınca koşulları oluşmaksızın yapılan geri verme işlemine konu gümrük vergilerinin yeniden tahsilinin gerektiği, eşyanın kontrolüne ilişkin davacının talebi olmadan re'sen heyetin toplanmadığı, dolayısıyla idarelerinin kusurunun olmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…., K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01/02/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.