Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2011/26593
Karar No: 2013/1740
Karar Tarihi: 28.01.2013

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2011/26593 Esas 2013/1740 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, hırsızlık suçu işleyen sanıkların temyiz itirazlarını reddetmiştir. Ancak, bir sanığın soyut suç atma niteliğinde kalan anlatımı dışında, diğer sanıkların suçu işlediklerini gösterir yeterli kanıtlar bulunmadığına dikkat çekilmiştir. Diğer bir yanlış uygulama ise, sanıkların zincirleme suç kabul edilerek, cezalandırılmalarıdır. Sanıkların eyleminin tek bir suçu oluşturduğu belirtilmiştir. Ayrıca, cezanın hesaplanmasında bir hata yapıldığı ve cezanın eksik tayin edildiği kaydedilmiştir. Bu nedenlerle, mahkeme kararı bozulmuştur. Sanıkların TCK’nın 142/2-d maddesi uyarınca cezalandırılmaları gerekmektedir.
Kanun maddeleri:
- TCK'nın 142/2-d maddesi: “Hırsızlık, gece vakti, başka birinin yerine kapalı veya açık bir yere girerek veya kapalı veya açık bir yerde bulunan eşyayı el koymak suretiyle yapılırsa, cezası bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıdır.”
- TCK'nın 142/1-b maddesi: “Hırsızlık, el koyma amaçlı olarak konulmuş mühür veya benzeri bir şeyi kırarak veya açarak veya aynı amaçla başka bir zarar verici araç veya gereç kullanarak veya askeri veya emniyet teşkilatına ait silah, cephane, mühimmat, araç veya gereçleri çalmak suretiyle işlendiği takdirde, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
- TCK’nın
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2011/26593 E.  ,  2013/1740 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Aşamalarda suçu kabul etmeyen sanıkların, yüklenen suçu işlediklerini gösterir, hırsızlık malını satın almak suçundan beraat eden sanık ..."ın soyut suç atma niteliğinde kalan anlatımı dışında, hukuka uygun, kuşkudan uzak, kesin, yeterli ve inandırıcı kanıtlar bulunmadığı gözetilmeden beraatları yerine yazılı biçimde hükümlülüklerine karar verilmesi,
    Kabule göre de;
    2-Sanıkların olay günü müştekinin evine açık olan pencereden girerek, içeriden 500 TL nakit para, cep telefonu ve müştekinin ... plaka sayılı aracın anahtar ve ruhsatını aldıkları, aldıkları anahtar ile dışarıda park halinde bulunan aracı da çalarak gerçekleştirdikleri hırsızlık eylemin TCK"nın 142/2-d maddesine uyan tek suçu oluşturduğu gözetilmeden, zincirleme suç kabul edilip aynı Yasanın 142/1-b maddesi ile uygulama yapılması,
    3-Sanıklar hakkında TCK"nın 142/1-b ve 143. maddeleri uyarınca belirlenen ceza üzerinden aynı Yasanın 43. maddesi uyarınca 1/4 oranında arttırım yapılması sırasında, 2 yıl 13 ay 15 gün hapis cezası yerine hesap hatası sonucu 2 yıl 12 ay hapis cezasına hükmedilmesi suretiyle eksik ceza tayini,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ... müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, ceza süresi bakımından 5320 sayılı Yasanın 8/1.maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK"un 326/son maddesi uyarınca kazanılmış hakkının gözetilmesine, 28/01/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi