Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6635
Karar No: 2013/9324
Karar Tarihi: 05.06.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/6635 Esas 2013/9324 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava konusu, müvekkilin bir parsel üzerinde yükselen inşaatın 3. katında bulunan 13 nolu bağımsız bölümü müteahhit olan davacıdan satın alması ve davalının dairenin tapusunu müvekkilin adına devretmemesi nedeniyle sebepsiz zenginleştiği iddiası ile açılan alacak davasıdır. Mahkeme, sözleşmenin tapulu taşınmazın haricen satışına ilişkin olup geçersiz olduğunu belirtmiştir. Ancak, dava tüketici davasıdır ve görevli mahkeme Tüketici Mahkemesidir. Bu nedenle, mahkemece verilen hüküm, usul ve yasaya aykırıdır ve bozulmuştur. Kanun maddeleri 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 1, 2, 3 ve 23. maddeleridir.
3. Hukuk Dairesi         2013/6635 E.  ,  2013/9324 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dilekçesinde, müvekkilinin ... parsel sayılı arsa üzerinde bulunan inşaatın 3.kat 13 nolu bağımsız bölümünü müteahhit olan davalıdan 09.08.2010 tarihinde satın aldığını ve satış bedelini nakden ödediğini, taraflar arasında düzenlenen 09.08.2010 tarihli sözleşme ile kat irtifakı kurulduktan sonra dairenin tapusunun devredileceği, bağımsız bölümün 31.07.2011 tarihinde teslim edileceğinin kararlaştırıldığını, inşaattaki daireler ile ilgili kat irtifakının 17.01.2011 tarihinde kurulduğunu ve dava konusu bağımsız bölümün davalı adına tescil edildiğini, müvekkilinin dairenin kendi adına tescilinin yapılmasını istemesine rağmen davalı tarafından oyalandığını, müvekkilinin haricen yaptığı araştırmada 13 nolu bağımsız bölümün mülkiyetinin .... isimli kişiye devredildiğini öğrendiğini, bu durumda davalının sebepsiz zenginleştiğini belirterek, bağımsız bölümün anahtar teslimi vaziyette değerinin tespiti ile yasal faizi ile birlikte, ayrıca sözleşme ile belirlenen cezai şart alacağının tespiti ile yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, ıslah ile talebini 91.857,34 TL"ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili dilekçesinde, davacının sözleşmeye konu yer bedelini müvekkiline ödemediğini, sözleşme incelendiğinde, davacının dava konusu yeri müvekkilinden değil....aldığını ve bedelin ...."a ödendiğini belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, taraflar arasında düzenlenen sözleşmenin tapulu taşınmazın haricen satışına ilişkin olup, MK"nun 706. maddesi, 818 sayılı BK"nun 216. maddesi ve Tapu Kanunu"nun 26. maddesi gereğince resmi şekilde yapılmadığından geçersiz olduğunu, geçersiz sözleşmede tarafların ancak verdiklerini sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre isteyebileceklerini, satışa konu bağmsız bölüm için davacının davalıya satış bedeli olarak 70.000 TL peşin ödediği anlaşıldığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulü ile 70.000 TL"nin
    10.000 TL"sinin dava, 60.000 TL"sinin ıslah tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin istemin ve cezai şart talebinin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    4822 sayılı Yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1.maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2.maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde mal; alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar. Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek yada tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
    Bir hukuki işlemin 4077 sayılı Yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir. 4077 sayılı Yasanın 23.maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Somut olayda; dava konusu harici satım sözleşmesine konu taşınmazın mesken niteliğinde olduğu, 4077 sayılı Yasada tanımlandığı şekilde, davalı yüklenicinin satıcı, davacı alıcının tüketici olduğu anlaşılmakla; aynı yasanın 23.maddesi gereğince davaya bakmaya genel mahkeme değil Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup, taraflar ileri sürmese dahi, yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir.
    Hal böyle olunca; mahkemece, davanın Tüketici Mahkemesinde görülmek üzere, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, davanın esasına girilerek, yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine 05.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi