Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/12932
Karar No: 2013/1615
Karar Tarihi: 28.01.2013

Hırsızlık - konut dokunulmazlığının ihlali - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2012/12932 Esas 2013/1615 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada sanıklar hırsızlık suçundan mahkumiyetle cezalandırıldılar. Konut dokunulmazlığının ihlali suçundan kurulan hüküm ise temyiz incelemesinde aleyhe bir sonuç doğurmadı. Ancak, sanıkların hırsızlık suçundan aldıkları ceza üst sınırdan verildiği için bozma isteyen düşünceler benimsenmedi. Fakat, sanıkların bir inşaat olarak nitelendirilen ve işçilerin konut olarak kullandığı binada gerçekleşen suçtan dolayı 5237 Sayılı TCK'nın 142/1-b maddesine uyan suçu oluşturdukları düşünülmedi ve bu hususun göz önünde bulundurulması gerektiği belirtildi. Ayrıca, mağdurlardan birinin hesabına iade edildiği söylenen cep telefonlarının gerçekte iade edilip edilmediği konusunda soruların araştırılıp 5237 sayılı TCK'nın 168. maddesindeki etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığının tartışılması gerektiği vurgulandı. Bu nedenlerden dolayı hükümler bozuldu. Kanun maddeleri ise 5237 Sayılı TCK'nın 119/1-c ve 142/1-b maddeleri ve 1412 sayılı CMUK'un 326/son maddesi olarak belirtildi.
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2012/12932 E.  ,  2013/1615 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, konut dokunulmazlığının ihlali
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    A-Sanık ... hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde,
    Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlendiğinin anlaşılması karşısında 5237 Sayılı TCK"nın 119/1-c maddesinden uygulama yapılmaması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ..."nın temyiz itirazı yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    B-Sanıklar hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükümlerin temyiz incelemesine gelince,
    Sanıklar hakkında hüküm kurulurken takdir hakkının kullanılması suretiyle üst sınırdan ceza verildiğinin anlaşılması karşısında, tebliğnamede bu hususta bozma isteyen düşünce benimsenmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Eylemin inşaat olarak nitelendirilen fakat işçilerin konut olarak kullandığı binada gerçekleştiğinin anlaşılması karşısında, 5237 Sayılı TCK"nın 142/1-b maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde uygulama yapılması,
    2-Mağdur ..."un 24.04.2009 tarihli talimatla alınan beyanında diğer hırsızların daha sonra gelerek telefonunu iade ettiklerini beyan ettiği, sanık ..."nın ise temyiz dilekçesinde çalınan cep telefonlarının sanık ... tarafından iade edildiğini beyan ettiğinin anlaşılması karşısında, mağdur ..."e cep telefonunun iade edilip edilmediğinin, iade edilmiş ise ne zaman iade edildiğinin, diğer mağdur ..."a ise iadenin ne zaman yapıldığının sorularak sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK"nın 168. maddesinde yer alan etkin pişmanlık hükümlerinin uygulama koşullarının bulunup bulunmadığı tartışılarak sanıkların hukuki durumunun tayini gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafii ve sanık ..."nın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 1412 sayılı CMUK"un 326/son maddesi gereğince sanıkların ceza süresi yönünden kazanılmış haklarının gözetilmesine, 28.01.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi