Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2011/30009
Karar No: 2013/1605
Karar Tarihi: 28.01.2013

Hırsızlık - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2011/30009 Esas 2013/1605 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında verilen hüküm temyiz edildi ve incelenerek, hırsızlık suçu ve işyeri dokunulmazlığını ihlal suçu yönünden cezalandırılması gerektiği kararına varıldı. Mağdurun şikayeti olmaması nedeniyle şikayete tabi mala zarar verme suçundan ceza verilemeyeceği ve uzlaşma yoluna gidilmesine gerek olmadığı belirtildi. Dosya ve duruşma tutanakları incelenerek hakimin takdirine göre sanık suçu işlediği kabul edildi. Ancak, sanığın önceki tarihte işlediği suçla ilgili araştırma yapılmadan zincirleme suç hükümlerinin uygulandığı belirtildi. Bu nedenle, kararda eksik araştırma yapıldığı gerekçesiyle BOZMA kararı verildi.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre; 142/1-b (hırsızlık suçu), 143/1 (mağdurun üzerindeki eşya veya çantaların çalınması suçu), 116/1-4 (zincirleme suç hükümleri), 119/1-c (malın değerinin az olması halinde hırsızlık suçu) maddeleri, işyeri dokunulmazlığını ihlal suçu için ise özel bir kanun bulunmamaktadır. 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ise yürürlükten kalkmıştır.
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2011/30009 E.  ,  2013/1605 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    A-Sanık ... hakkında kurulan hükmün temyiz incelemesinde,
    Sanığın eyleminin 5237 Sayılı TCK"ya göre 142/1-b, 143/1, 116/1-4, 119/1-c maddelerine uyan suçları oluşturduğu, mağdurun şikayetçi olmaması nedeniyle suç tarihi itibarıyla şikayete tabi mala zarar verme suçundan ceza verilmeyeceğinden, bu suç yönünden uzlaşma yoluna gitmeye gerek olmadığı, ayrıca birden fazla kişiyle birlikte işyeri dokunulmazlığını ihlal suçunda 5271 sayılı CMK"nın 253. maddesinde düzenlenen uzlaşma müessesesinin uygulanamayacağı, zira 253. maddede bu suça yönelik olarak, sadece TCK"nın 116. maddesi kapsamındaki suçların uzlaşma kapsamına alındığının belirtildiğinin anlaşılması karşısında, hırsızlık suçunun yanında bu suçtan da sanığın cezalandırılmasının gerekeceği, buna göre her durumda 765 Sayılı TCK’nın lehe olması nedeniyle tebliğnamede bu hususta bozma isteyen düşünce benimsenmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ... müdafiinin temyiz itirazı yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    B-Sanık ... hakkında kurulan hükmün temyiz incelemesine gelince,
    Sanığın eyleminin 5237 Sayılı TCK"ya göre 142/1-b, 143/1, 43/1, 116/1-4, 119/1-c, maddelerine uyan suçları oluşturduğu, mağdurun şikayetçi olmaması nedeniyle suç tarihi itibarıyla şikayete tabi mala zarar verme suçundan ceza verilmeyeceğinden, bu suç yönünden uzlaşma yoluna gitmeye gerek olmadığı, ayrıca birden fazla kişiyle birlikte işyeri dokunulmazlığını ihlal suçunda 5271 Sayılı CMK"nın 253. maddesinde düzenlenen uzlaşma müessesesinin uygulanamayacağı, zira 253. maddede bu suça yönelik olarak, sadece TCK"nın 116. maddesi kapsamındaki suçların uzlaşma kapsamına alındığının belirtildiği, buna göre, hırsızlık suçunun yanında bu suçtan da sanığın cezalandırılmasının gerekeceğinin anlaşılması karşısında, uzlaşma yoluna gidilerek her iki yasaya göre karşılaştırma yapılması gerektiğine ilişkin tebliğnamedeki bozma isteyen düşünce benimsenmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    04.01.2005 tarihinde mağdurun işyerinden suç konusu madeni yağların çalındığının tespiti üzerine işyeri çalışanı tanık ..."in 2004 yılı Aralık ayında da sanık ..."ın işyerinden madeni yağ çaldığını fakat 4 adedini geri iade ettiğini, bu eylemi de onun gerçekleştirmiş olabileceğini beyan etmesi üzerine, yakalanan sanık ..."ın tüm aşamalarda 04.01.2005 tarihinde işlediği suçu ikrar ettiği, fakat önceki tarihte işlediği iddia edilen suçla ilgili her hangi bir beyanının bulunmadığı, aşamalarda da bu tarihte işlendiği iddia edilen suçla ilgili hiçbir araştırma da yapılmadan sanığın yüklenen suçu birden fazla kez işlediği kabul edilerek zincirleme suç hükümlerinin uygulandığının anlaşılması karşısında, 04.01.2005 tarihli suçunu ikrar eden sanığın 2004 yılı Aralık ayında da mağdurun işyerinden madeni yağ alıp almadığı, almış ise bir iadesinin olup olmadığı tanık ..."in de bilgi ve görgüsüne başvurulmak suretiyle tespit edilerek şayet bu eylemi gerçekleştirmiş ve iadesi var ise 765 sayılı TCK"dan farklı olarak 5237 Sayılı TCK"nın 168/4. maddesinde düzenlenen kısmi iade müessesi gözetilerek mağdurun kısmi iade nedeniyle etkin pişmanlık hükmünün uygulanmasına rıza gösterip göstermediğinin tespit edilerek; 5252 Sayılı Yasa"nın 9/3. maddesi uyarınca, sanık yararına olan hüküm, önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak ortaya çıkan sonuçların birbiriyle karşılaştırılması suretiyle bulunacağından, her iki yasaya göre denetime olanak sağlayacak şekilde uygulanan yasa maddeleriyle, verilmesi gereken cezalar ayrı ayrı tespit edilip, sonuç cezalar karşılaştırılarak, lehe olan yasa belirlenip uygulama yapılması gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırmayla hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 28.01.2013 tarihinde oy birliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi