Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/5595
Karar No: 2014/10297
Karar Tarihi: 23.09.2014

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2014/5595 Esas 2014/10297 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2014/5595 E.  ,  2014/10297 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İznik Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 03/10/2013
    NUMARASI : 2012/391-2013/217

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 03.05.2010 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi ve komşuluk hukukuna aykırı davranışın giderilmesinin istenmesi üzerine yapılan yargılama sonunda; elatmanın önlenmesi talebinin reddine, barınağın kaldırılması suretiyle komşuluk hukukuna aykırılık teşkil eden davranışın giderilmesine dair verilen 03.10.2013 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı E.. O.. vekili tarafından istenmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı, paydaşı bulunduğu .. ada .. sayılı parsel sayılı taşınmazda 1/2 payın da davalılardan E.. O.. adına tapuda kayıtlı bulunduğunu, davalının taşınmaz üzerinde yapı ve köpek barınakları yaptığını, elatmasının önlenmesini ve yapıların kal’ini istemiştir.
    Davalı E.. O.., taşınmazda rızai fiili taksim bulunduğundan davanın reddini savunmuş, diğer davalı B.. O.. kendisine husumet düşmeyeceğini bildirmiştir.
    Mahkemece, bilirkişilerin 11.07.2011 ve 03.12.2010 tarihli raporları çerçevesinde dava kısmen kabul edilmiş, “köpek kulübelerine giden ve ana yolla ayrı bir bağlantı yolu açmak, oluşan atık suların deşarjı için ızgara ve kanal sitemi oluşturmak, oluşan katı atıkları bölgeden uzaklaştırmak, davalının bu büyüklükte bir barınağın hem veteriner hekim kontrolü, hem de diğer eksik resmi işlemleri tamamlaması için il çevre ve orman müdürlüğü ve belediye başkanlığı ile koordinasyonu sağlamak, barınakta bulunan pitbul cinsi köpekler için hayvanların korunmasına dair uygulama yönetmeliğine uygun işlemleri yapmak, mevcut köpek sayısı olan 60 sayısı makul görüldüğünden bu sayının üzerine çıkmamak, şartların yerine getirilmesi için davalıya 6 aylık süre verilmesine, bu 6 aylık süre içerisinde yukarıdaki işlemleri yapmaması halinde mevcut köpek barınaklarının dava konusu parselden kaldırılarak müdahalenin men’ine” şeklinde hüküm kurulmuştur.
    Davalı vekilinin temyizi üzerine karar Dairemizin 12.04.2012 tarihli, 2012/4465 E.-5383 K. sayılı ilamı ile “paya yönelik elatmanın önlenmesi davasının dinlenmesine olanak olmadığı ancak davada ayrıca komşuluk hukukuna aykırı kullanımın önlenmesinin de talep edildiği ve mahkemece yapılması gereken işin yeniden keşif yapılarak mevcut durumun Türk Medeni Kanununun 737. maddesi çerçevesinde incelenip paydaş olan davalı ve eşinin taşınmazı kullanım şeklinin taşkın olup olmadığı, diğer paydaşa kullanma biçiminin bir zararı olup olmadığı hususlarının duraksamasız tespit ettirilerek bir zarar varsa bunun giderilme biçiminin alınacak bilirkişi raporu ile saptanması ve hükmün infazında duraksamaya yer bırakmayacak şekilde hüküm kurulması gerektiği" gerekçesiyle bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak davacının elatmanın önlenmesi davasının reddine, bozma sonrası alınan bilirkişi raporunda köpek barınaklarının kaldırılması gerektiği bildirildiğinden köpek barınaklarının kal"ine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı E.. O.. vekili temyiz etmiştir.
    Mahkemece kurulan ilk hükümde komşuluk hukukuna aykırı davranışın giderilmesi için alınması gereken önlemler belirtildikten sonra 6 ay içerisinde bunların yerine getirilmemesi halinde köpek barınaklarının kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu karara yönelik olarak davalı tarafça temyiz isteminde bulunulmuş, bu defa Dairemizin 12.04.2012 tarihli ilamı ile taşınmazın kullanım şeklinin taşkın olup olmadığı, bu kullanım biçiminden davacının bir zararının olup olmadığı ve zararın önlenmesi için alınacak tedbirlerin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde saptanması ve buna yönelik hüküm kurulması gerektiği gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    Burada öncelikle usuli kazanılmış hak kavramı üzerinde durulması gerekecektir. Bu kavram usul yasasında düzenlenmemiş olmakla birlikte Yargıtay İçtihatlarıyla kabul edilmiş ve geliştirilmiştir. Özellikle 09.05.1960 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararında “bir mahkemenin Yargıtay dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak yine o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince karar verme mükellefiyeti meydana gelir ve bu itibarla mahkemenin sonraki hükmünün bozmada gösterilen esaslara aykırı bulunmaması gerekir” kuralı benimsenmiştir. Bunun gibi bozulan kararın bozma sebepleri kapsamı dışında kalmış olan konuları artık kesinleşmiş sayılır ve kesinleşmiş olan kısımlar lehine olan taraf için usuli kazanılmış hak doğar.
    Usuli kazanılmış hakka ilişkin bu açıklamalardan sonra somut olaya gelince; Dairemizin 12.04.2012 tarihli bozmasından önce mahkemece kurulan hükümde köpek barınaklarının kaldırılması yönünde bir karar verilmemiştir. Bu hükümde, komşuluk hukukuna aykırı davranışın alınacak önlemlerle giderilmesine dair karar verilmiştir. Bu karara karşı davacı taraf temyiz talebinde bulunmamış, hükmü davalı temyiz etmiştir. Başka bir deyişle Dairemizin 12.04.2012 tarihli bozma kararına mahkemenin uyması ile davalı lehine köpek kulübelerinin kaldırılmaması yönünde usuli kazanılmış hak oluşmuştur. Bu nedenle, mahkemece davalı yararına usuli kazanılmış hak oluştuğu gözetilmeksizin köpek barınaklarının kaldırılmasına karar verilmesi ve Dairemizin bozma ilamı gereği yerine getirilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde yatırana iadesine, 23.09.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi