Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/25190
Karar No: 2015/32427
Karar Tarihi: 16.11.2015

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/25190 Esas 2015/32427 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2015/25190 E.  ,  2015/32427 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili davacı işçinin iş akdinin haksız ve bildirimsiz feshedildiğini, fazla mesai yapmasına, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatillerde çalışmasına rağmen karşılığı olan ücretlerin ödenmediğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Yerel Mahkemece özetle; davacının proje esaslı çalıştığı, proje bitimi üzerine işten ayrıldığı, istifa dilekçesi verdiği tarihten bir sonrasında Türkiye’ye döndüğü, bu durumda feshin ve davacının Türkiye’ye döneceğinin önceden planlandığı, iş akdinin davalı tarafça haklı sebep bildirilmeden ve önel sunulmadan feshedildiği gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı talepleri kabul edilmiş, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel alacaklarının kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri yasal süresi içerisinde temyiz etmişlerdir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında, iş ilişkisinin işçinin istifası ile sona erip ermediği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.



    İstifa belgesindeki ifadenin genel bir içerik taşıması durumunda, işçinin dava dilekçesinde somut sebepleri belirtmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Bu halde de istifanın ardındaki gerçek durum araştırılmalıdır.
    İş sözleşmesinin istifa ile sona ermesi halinde, işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün olmadığı gibi, ihbar ve kıdem tazminatlarına da hak kazanamaz. İstifa durumunda işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi yükümü ortaya çıkabileceğinden, istifa türündeki belgelerin titizlikle ele alınması gerekir. İmzaya itiraz ya da metin kısmına ilaveler yapıldığı itirazı mutlak olarak teknik yönden incelenmelidir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili müvekkili davacı işçinin iş akdinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini iddia etmiş, davalı vekili ise iş akdinin davacı istifası ile sona erdiğini savunmuştur. Yerel Mahkemece istifa dilekçesine değer verilmemiş, iş akdinin davalı tarafından haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiği kabul edilmiş ise de bu kabul dosya kapsamına uygun düşmemektedir. Davacı taraf istifa dilekçesinde iş akdini ailevi nedenlerle feshettiğini beyan etmiştir. Dosyada davacının istifa dilekçesine karşı itirazı da bulunmamaktadır. Davacı taraf istifanın irade fesadı hallerinden biri ile alındığını da ispat edebilmiş değildir. Bu nedenle istifa dilekçesine itibar edilerek davacının kıdem ve ihbar tazminatlarına yönelik taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    3- Dosyada mevcut 21.12.2012 keşide ve 28.12.2012 tebliğ tarihli ihtarnamenin incelenmesinden davacının davalı yanı dava açılmadan evvel temerrüde düşürdüğü, dava konusu alacakların 2 gün içinde ödenmesini talep ettiği anlaşılmaktadır. Bu husus göz ardı edilerek hüküm kurulması hatalıdır.
    4- Hükmedilen alacakların net mi yoksa brüt miktarlar mı olduğunun hüküm fıkrasında gösterilmeyerek infazda tereddüt oluşturacak şekilde hüküm kurulması ayrıca bozma nedenidir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 16.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi