Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/27605
Karar No: 2016/2502
Karar Tarihi: 10.03.2016

Bedelsiz senedi kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2013/27605 Esas 2016/2502 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıkların bedelsiz senedi kullanma suçuyla TCK'nın 156/1, 62, 52/2, 50/1-a, 52/4 maddeleri gereğince mahkumiyetleri hüküm altına alınmıştır. Sanık ... hakkındaki mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz incelemesi sonucunda herhangi bir isabetsizlik görülmemiştir. Ancak sanık ... hakkındaki mahkumiyet hükmü, UYAP üzerinden Mernis'ten alınan nüfus kaydıyla sanığın ölümüne dayanarak 5237 sayılı TCK'nın 64/1 maddesi uyarınca düşürülmüştür. Kanun maddelerine göre; TCK'nın 156/1 maddesi bedelsiz senedi kullanma suçunu, 62. maddesi ise suçu işleyenlerin cezalandırılacağını belirtmektedir. 52/2 maddesi, senetlerin düzenlenmesinde senedin sahibi ve senedi alan kişinin kimlik bilgilerinin yer alması gerektiğini ifade etmektedir. 50/1-a maddesi, senetlerin geçerli olabilmesi için tahsil yerinin açıkça belirtilmesi gerektiğini belirtirken, 52/4 maddesi ise senedin yetkisiz kişilerce ciro edilmesini suç olarak kabul etmektedir.
15. Ceza Dairesi         2013/27605 E.  ,  2016/2502 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Bedelsiz senedi kullanma
    HÜKÜM : Sanıkların TCK"nın 156/1, 62, 52/2, 50/1-a, 52/4 maddeleri gereğince mahkumiyet

    Sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükümleri sanıklar müdafiileri tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanıklardan ..."nın ... Sağlık Merkezi isimli bir şirketin ortağı olduğu ve suç tarihinde şikayetçiye ait ... Çarşı içerisinde bulunan bir iş yerini kiraladığı, kira borcunu ödememesi üzerine şikayetçiye 5 adet değişik vade tarihli senetler verildiği, bu senetlerden sonuncusu olan 15/03/2007 tarih ve 17.428 USD bedelli senedin ödenmemesi üzerine tarafların yeniden konuşup anlaştıkları ve bu senede konu alacak için 8 adet yeni vade tarihli senetler düzenlenip sanık tarafından şikayetçiye gönderildiği, şikayetçinin anlaşmadan önce bu senede tahsil amacı ile ciro yaparak bir bankanın ... şubesine teslim ettiği ancak taraflar arasında anlaşma sağlanması üzerine senedin bankadan alınarak sanığın yanında çalışan ..."a teslimi için ilgili bankaya yazılı talimat verdiği, bu talimat üzerine banka tarafından senedin ..."a iade edildiği, ... tarafından da şüpheli ..."ya teslim edildiği, senedin arkasında şikayetçi ..."a ait olup protesto işlemi için senedin bankaya ibraz edildiğine ilişkin tahsil amaçlı cironun bulunduğu ancak her nasılsa banka tarafından tahsil için cirolandığı kaydının yazılmadığı, normal ciro olarak görüldüğü ve bu haliyle ..."a teslim edildiği, onun tarafından da sanık ... ..."ya verildiği, sanık ..."nın bu senedin diğer sanık ..."ya tekrar kendi cirosunu atmadan en son şikayetçinin açık cirosu olduğu halde verdiği ve ... tarafından bu senedin takibe konularak hem şikayetçi hem de diğer şüpheli ... hakkında icra takibinde bulunulduğu, bu suretle sanıklar tarafından, iştirak halinde bedelsiz senedi kullanma suçunun işlendiğinin iddia edildiği olayda;
    1-Sanık ... hakkında verilen mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz incelemesinde;
    Bedelsiz kalan senedi müşteki aleyhine icra takibine koymak suretiyle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılan sanık hakkında verilen mahkumiyet hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın atılı suçu işlemediğine ilişkin sair temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA,
    2-Sanık ... hakkında verilen mahkumiyet hükmüne yönelik temyiz incelemesinde;
    Sanığın hüküm tarihinden sonra 22.07.2012 tarihinde öldüğünün UYAP üzerinden Mernis"ten temin edilen nüfus kaydından anlaşılması karşısında, hakkında açılan kamu davasının 5237 sayılı TCK"nın 64/1. maddesi uyarınca düşürülmesine karar verilmesinde zorunluluk bulunması sebebiyle mahallinde karar verilebilmesi için hükmün BOZULMASINA, 10.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi