Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2011/26151
Karar No: 2013/1041
Karar Tarihi: 22.01.2013

Hırsızlık - güveni kötüye kullanma - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2011/26151 Esas 2013/1041 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir hırsızlık ve güveni kötüye kullanma suçundan mahkumiyet kararı temyiz edilmiştir. Mahkeme, sanığın yasal sonucu olarak ayrı ayrı anılan maddenin uygulanması gerektiğini ve tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nın 58. maddesinin uygulanmaması karşı temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır. Ancak, sanığın müştekiyle satılık otomobilini satın almak için anlaşma yaptıktan bir gün sonra müştekiyle buluşup otomobili çalması nedeniyle TCK'nın 142/2-d maddesine uyan suçu işlediği gözetilmeden hüküm verilmiştir. Bu nedenle, karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi - Suçun yasal sonucu olarak verilen ceza
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 58. maddesi - Tekerrür durumu
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2011/26151 E.  ,  2013/1041 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    (Kapanan Fatih 3. Asliye Ceza Mahkemesi)
    SUÇ : Hırsızlık, güveni kötüye kullanma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    Sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nın 53. maddesi ile uygulama yapılırken, her bir suç nedeniyle verilen cezanın yasal sonucu olarak ayrı ayrı anılan maddenin uygulanması gerekirken bir defa hüküm kurulmuş ise de, hükümlülüğün yasal sonucu olup, infaz aşamasında gözetilmesi olanaklı görüldüğünden ve tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nın 58. maddesinin uygulanmaması karşı temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    A-Sanığın müşteki ...’a yönelik eylemi nedeniyle hakkında kurulan hükmün temyiz incelemesinde;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanık ...’nun temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında, usul ve yasaya uygun bulunan hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA,
    B-Sanığın müşteki ...’ye yönelik eylemi nedeniyle hakkında kurulan hükmün temyiz incelemesine gelince;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Müştekinin satılık otomobilini satın almak için müşteri gibi davranan sanığın müşteki ile irtibat kurup anlaştıktan bir gün sonra müşteki ile buluştuğu, birlikte otomobil ile lokantaya giderken aracı sanığın kullandığı, sanığın masada otururken arabanın anahtarı ile oynadığı, telefon ile konuşmak için yerinden kalkıp lokantadan çıkarken yanında götürdüğü kontak anahtarı ile otomobili çaldığının anlaşılması karşısında; otomobilin zilyetliğinin sanığa devri ve tesliminin söz konusu olmaması nedeniyle 5237 sayılı TCK"nın 142/2-d maddesine uyan suçu oluşturduğu gözetilmeyerek suç vasfında yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde hüküm verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’nun temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle isteme uygun olarak BOZULMASINA, 22.01.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi