Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15705
Karar No: 2018/675
Karar Tarihi: 15.02.2018

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/15705 Esas 2018/675 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıya borcu olan damacana su bedeli tahsili için yapılan icra takibine davalının itiraz etmesi sonucu açılan davada, mahkeme taraflar arasındaki ticari ilişkiyi dikkate alarak davalıya ödenmeyen borcun 10.341,56 TL olduğuna karar vermiştir. Ancak, davalı esnaf olduğu için ticari dava olarak görevli olan ticaret mahkemesinde görülmelidir. TTK'nın 4/1 ve 5/1 maddelerine göre taraflar arasındaki ilişki ticari satış olduğundan uyuşmazlık ticaret mahkemesinde çözülmelidir. Bu nedenle mahkeme kararı bozulmuştur. TTK'nın 12. ve 15. maddeleri gerçek kişi tacir ve esnafı tanımlamaktadır. Esnaf, sermayeden daha çok bedeni çalışmaya dayanan ekonomik faaliyet yürüten ve geliri belirli bir sınırı aşmayan kişi olarak kabul edilir. Gelir vergisi muafiyeti olanlar ve basit usulde vergilendirilenler esnaf sayılabilir. Faaliyetin sonuçları vergi usul kanununun belirli bentlerindeki limitleri aşıyor ise işletme ticaret işletmesi olarak kabul edilir.
19. Hukuk Dairesi         2016/15705 E.  ,  2018/675 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili ve davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalıya fatura karşılığı satılan damacana su bedeli olan toplam 11.874,00 TL borcun ödenmediğini, bu borcun tahsili için davalı aleyhine ... 2. İcra Müdürlüğü" nün 2014/7527 E. sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalının takibe itiraz ettiğini ileri sürerek, itirazın iptaline ve davalının alacağın %20" sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davacıdan almış olduğu su ile ilgili ödemelerde bulunduğunu, davacı şirkete 2.500 - 3.000 TL kadar borcu olabileceğini, bunun dışındaki borcu kabul etmediğini belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, taraflar arasında mevcut olan ticari ilişki kapsamında davalı tarafından davacı şirketten damacana su satın alındığı, alınan sularla ilgili davalı adına fatura düzenlendiği, defter ve makbuzlar üzerinde yapılan incelemelere göre davalı tarafından 10.341,56 TL’lik borcun ödenmediği, davalı tarafından dosyaya sunulan ödeme makbuzlarıyla davacı şirketin bir ilgisinin bulunmadığı gerekçesiyle, davanın bu miktar üzerinden kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili ve davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava su satımından kaynaklanan alacağın tahsiline yönelik icra takibine yapılan itirazın iptaline ilişkindir. Davacı tedarikçi olarak satış yapan şirket konumundadır. Davalı ise davacıdan satın aldığı malların satımını yapan işletme sahibidir. Esnaf, emeğin sermayeden daha yoğun sarf edildiği faaliyet türüdür. Oysa somut olayda davalı emeğinden çok sermayesi ile faaliyetlerini sürdürmekte olup satın aldığı ürünlere belli bir kar ekleyip ticari faaliyetlerini sürdürmektedir.
    TTK 4/1 maddesi uyarınca her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili davalar ticari dava olarak düzenlenmiş; aynı yasanın 5/1 maddesinde dava olunan şeyin değerine ve tutarına bakılmaksızın ticaret mahkemelerini görevli olacağı belirlenmiştir. Kanuni düzenlemeden de anlaşılacağı üzere taraflar arasındaki ilişki, ticari satım olup uyuşmazlığı çözmekte görevli mahkemede ticaret mahkemeleridir. Mahkemelerin görev konusu kamu düzenine ilişkin olup resen dikkate alınması gerekir. Mahkemece davada görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yargılamaya devam olunarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların sair temyiz nedenlerinin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin harcın istek halinde taraflara iadesine, 15/02/2018 gününde oyçokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY YAZISI

    TTK’nun 12. maddesinde gerçek kişi tacir, 15. maddesinde ise esnaf tanımlanmıştır. Buna göre esnaf ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedeni çalışmasına dayanan ve geliri TTK’nın 11. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişidir. 18.06.2007 tarih ve 2007/12362 sayılı kararname ile esnaf ve küçük sanatkarın belirlenmesinde kullanılacak ölçütler saptanmıştır. Bu bağlamda anılan karar ile kabul edilen ilkelere göre esnaf ile tacir ayrımı yapılacaktır. Gelir vergisinden muaf olanlar ile basit usulde vergilendirilenler, başka hiçbir koşul aranmadan esnaf sayılacak, işletme hesabına göre defter tutanlar yönünden ise ekonomik faaliyetin sermaye ile birlikte bedeni çalışmaya dayanıp dayanmadığı ve yürütülen faaliyetin sonuçlarının VUK’nun 177/1. maddesinin 1 ve 3 nolu bentlerindeki limitlerin yarısını ya da yerine göre ikinci bentteki limitin tamamını aşıp aşmadığına bakılacaktır. Ticari işletmede, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlanması gerekmektedir.
    Somut olayda, her ne kadar temyiz edilmeksizin kesinleşmiş ise de bu hususlar araştırılmak suretiyle davalının esnaf olduğundan bahisle ... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce görevsizlik kararı verilmiştir.
    Açıklanan nedenlerle sayın çoğunluğun görev yönünden kararının bozulmasına ilişkin görüşüne muhalifim.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi