7. Hukuk Dairesi 2016/2277 E. , 2016/9984 K.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : İşe iade
YARGITAY İLAMI
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından şirket müşteri kayıtlarını özellikle müşteri telefon numaralarını düzenli olarak değiştirerek, servis müşterilerine ulaşılmasını engellediği, şirket verilerini tahrif ettiği, şube kalite anket sonuçlarının gerçeği yansıtmasını önlediği ve kalite ödül sistemi kapsamında prim alınmaması gereken durumlarda ödül alınmasına neden olduğu gerekçeleriyle savunma talep edilerek iş akdinin feshedildiğini, feshe konu suçlamaların dayanağı bulunmadığını, savunma talebi ekinde sunlan kayıtların incelenmesinde izinli olduğu dönemde de telefon numaralarının değiştirilmiş olduğunu, şirkette personel yetersizliği nedeniyle herkesin birbiriyle şifre paylaşımında bulunduğunu, hatta servis müdürü ..."nın da kendisinin ajandasına şifresini el yazısı ile yazdığını, sistemli bir şekilde bu değişikliklerin yapıldığı iddia edilen şubenin Türkiye ortalamasının üstünde olması gerekirken durumun böyle olmadığını, iddia edilen dönemde sadece iki kez prime hak kazanıldığını iş akdinin haksız ve kötüniyetle feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışları sebebiyle İş Kanunu 25/II e ve ı maddeleri uyarınca haklı sebeple feshedildiğini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece, davacının iş akdinin usulsüz müşteri telefonu değişikliklerinin davacının ...koduyla yapılması nedeniyle feshedildiği dosya kapsamı itibariyle .... primine şubece hak kazanılması ve bu anlamda müşteri memnuniyetinin verilen hedefe ulaşmasında tüm şubenin menfaatinin olması, usulsüz şekilde gerçekleştirilen müşteri telefonu değişikliklerinin davacının ... koduyla yapıldığı anlaşılmakla birlikte, davacının ... kodunun işyerinde diğer çalışanlarca da kullanılması ve davacının izinli olduğu dönemlerde de aynı şekilde usulsüz değişikliklerin yapılması karşısında ve ispat koşullarının davalı işverence tam olarak yerine getirilmediği hususları hep birlikte değerlendirildiğinde, feshin geçerli nedene de dayanmadığı gerekçesiyle davacı işçinin işe iadesine karar verilmiştir.
Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanununun 18 ve devamı maddeleridir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 18.maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
İş Kanununun 18.maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanunun 25/II.maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi süresince herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz.
4857 sayılı İş Kanununun 20.maddesinin ikinci fıkrasına göre geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Somut olayda, davacının müşteri temsilcisi olarak 01/09/2004 tarihinden fesih tarihine kadar davalı işyerinde çalıştığı iş akdine 03/04/2014 tarihli fesih bildirimiyle, " ... Şube Müdürlüğünde servis müşteri kayıtlarının incelenmesinde, müşteri kayıtlarında özellikle telefon numaralarını düzenli olarak değiştirerek, servis müşterilerine ulaşılmasını engellediğiniz ve şirket verilerini tahrif ettiğiniz, şube kalite anket sonuçlarının gerçeği yansıtmasını engellediğiniz ve kalite ödül sistemi kapsamında prim alınmaması gereken durumlarda ödül alınmasına neden olduğunuz şirket kayıtlarından ve ifadelerden anlaşılmaktadır. Belirtilen gerekçeler ile iş akdiniz 4857 sayılı İş Kanunun 25. maddesi II. Fıkrası e ve ı bentleri uyarınca tazminatsız olarak feshedilmiştir." denilerek son verilmiştir.
Davacı, 21/03/2014 tarihinde alınan savunmasında, bahsedilen ithamların hiçbirini kabul etmediğini, şifrelerin herkesce paylaşıldığını kendi şifresiyle başkasının da değiştirebileceği hususunun gözardı edildiğini, nitekim yıllık izinde iken de 11 adet değişiklik yapıldığını tespit ettiğini, davalı işyerinde uzun süredir başarılı bir şekilde çalıştığını, teşekkür, plaket ve tatillerle ödüllendirildiğini bu suçlamanın onur incitici olduğunu belirterek çalışmaya devam etmek istediğini beyan etmiştir.
Mahkemece şirket kayıtları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış bilirkişiler 02.11.2015 tarihli raporunda; telefon kayıtlarındaki değişikliklerin davacının kullandığı ... koduyla yapıldığını, davacının kullandığı ... kodunun diğer şube çalışanlarınca da kullanılması ve davacının izinli olduğu dönemde de aynı şekilde bu usulsüz değişikliklerin yapılması ancak bu usulsüz değişikliklere ilişkin davacı veya tanıklarca herhangi bir açıklamada bulunulmaması karşısında feshin haklı veya geçerli nedene dayanıp, dayanmadığının ve iddianın ispat edilmiş sayılıp sayılmayacağının Mahkemeye ait olduğunu belirtmişlerdir.
İşveren fesih öncesinde soruşturma yapmış ve çalışan ifadelerine başvurmuştur. Çalışanların çoğu bu değişikliklerin yapıldığı yönünde beyanda bulunmuşlardır. Bir kısmı da numaraların kendilerince tekrar düzeltildiğini ifade etmiştir. Kalite Ödül Sistemi Priminden 13 adet şube çalışanının yararlandığı, bu değişikliklerin davacının kodu ile başkaları tarafından da yapıldığının davacının yıllık izinde olduğu dönem yapılan değişiklik kayıtları ve bilirkişi raporuyla sabit olduğu, tanık beyanlarından anlaşıldığı üzere şifre paylaşımı yasak olmasına rağmen personelce şifrelerin paylaşıldığı, kayıtlarda numara değiştirme işleminin diğer çalışanlarca da yapıldığı tespit edilmesine rağmen davacıdan başka iş akdi feshedilen bulunmadığı işverenin eşitlik ilkesine aykırı davrandığı bu nedenle feshin geçerli hale geldiği anlaşılmıştır. Davacı işçi ve davalı işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği ve davalı işverenden artık davacı işçi ile çalışmasının beklenemeyeceği açıktır. Bu nedenle iş akdinin geçerli nedene dayalı olarak sonlandırılmış olduğunun kabulü gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru bulunmamıştır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3.maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Karar tarihinde alınması gerekli 29,20 TL harçtan peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubu ile bakiye 4.00 TL harcın davacıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı dosyanın yargıtaya gidiş dönüş masrafı ve tebligat gideri dahil toplam 44,20 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1.800,00 TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Artan delil ve gider avansının ilgilisine iadesine,
7-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, 04/05/2016 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.