Abaküs Yazılım
8. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/65
Karar No: 2022/4297
Karar Tarihi: 14.03.2022

Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2022/65 Esas 2022/4297 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verdi. Ancak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması sürecinde usule aykırı işlemler yapılmış olması nedeniyle verilen kararın hukuki değerinin olmadığına dikkat çekti. Bu durumda, mahkeme kararının zamanaşımını kesemediği sonucuna varıldı. Kararda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 66/1-e ve CMK'nın 223/8. maddeleri açıklandı.
8. Ceza Dairesi         2022/65 E.  ,  2022/4297 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi


    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    5271 sayılı CMK.nın 231/8. maddesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde sanığın beş yıl süreyle denetim süresine tabi tutulacağı belirtilmiş olup, bu denetim süresi hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının usulüne uygun olarak kesinleşmesi üzerine başlamaktadır. İncelemeye konu dosyada; sanığın yokluğunda 17.07.2013 tarihinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildiği, yokluğunda verilen bu kararın sanığın bilinen son adresi olan ... adresinde tebliğ edilmeden, doğrudan sanığın MERNİS adresine tebliğ edilerek kesinleştirildiği, ancak sanığın bilinen son adresine usulüne uygun tebligat yapılmadan, doğrudan MERNİS adresine yapılan tebligatın usule aykırı olduğu, bu nedenle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair kararın kesinleştiğinden bahsedilemeyeceği, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 04.10.2018 tarihli ve 2017/8-952 Esas, 2018/403 sayılı kararında da açıklandığı üzere; verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmemesi nedeniyle zamanaşımının durmayacağı ve denetim süresinin başlamayacağı, denetim süresi başlamadığı için de denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlendiğinden bahsedilemeyeceği, açıklanması geri bırakılan hükmün açıklanma koşullarının bulunmadığı cihetle, yerel mahkemece verilen hükmün açıklanmasına ilişkin kararın hukuki değerden yoksun olduğu, bu nedenle dava zamanaşımını kesen son işlemin, sanığın 10.07.2013 tarihli sorgusunun olduğu ve 5237 sayılı TCK'nın 66/1-e maddesinde öngörülen 8 yıllık olağan dava zamanaşımının sorgu tarihinden temyiz inceleme tarihine kadar gerçekleştiği anlaşılmakla; sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden sair yönleri incelenmeyen hükmün 5320
    sayılı Yasanın 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden yargılama yapılmasını gerektirmeyen bu hususta anılan Yasanın 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak karar verilmesi mümkün olduğundan sanık hakkında açılan kamu davasının gerçekleşen dava zamanaşımı nedeniyle 5237 sayılı TCK'nın 66/1-e ve CMK'nın 223/8. maddeleri gözetilerek DÜŞÜRÜLMESİNE, adli emanetin 2012/193 sırasında kayıtlı bıçağın TCK'nın 54/4. maddesi uyarınca müsaderesine, 14.03.2022 gününde oyçokluğuyla karar verildi.




    KARŞI OY

    Çoğunluğun görüşü;
    Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 04.10.2018 tarihli ve 2017/8-952 Esas, 2018/403 sayılı Kararında da açıklandığı üzere; verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının kesinleşmemesi nedeniyle zamanaşımının durmayacağı ve denetim süresinin başlamayacağının,
    Denetim süresi başlamadığı içinde denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlendiğinden bahsedilmeyeceği açıklanması geri bırakılan kararın açıklanma koşullarının bulunmadığı cihetle yerel mahkemece verilen hükmün açıklanmasına ilişkin kararın hukuki değerden yoksun olduğu bu nedenle dava zaman aşımını kesmeyeceği gerekçesiyle yerel mahkeme kararının bozularak zamanaşımı nedeniyle düşme kararı verilmiştir.
    Birincil gerekçe olarak ileri sürülen zamanaşımının durması konusuna katılmaktayız.
    İkinci gerekçe olarak ileri sürülen yerel mahkeme kararının “hukuki değerden yoksun” olduğu hususuna katılmıyoruz.
    Söz konusu karar kanunla kurulan görevli ve yetkili mahkeme ve hakim tarafından verilmiştir. Hukuki bir hüküm ifade etmektedir. Hukuki hüküm ifade ettiği için dairemiz tarafından kabul edildiği ve temyiz davasına konu edinmiş muhatap alınarak incelenmiş ve bozma, düşme kararı verilmiştir.
    Yerel mahkemenin mahkumiyet hükmü yanlış temele oturmuş olsa da bir mahkumiyet kararıdır. TCK’nın 67/2-d maddesi gereğince zamanaşımını kesmektedir.
    Aksini düşünmek yerel mahkemelerce verilen ve Yargıtayca bozulan tüm kararlarında zamanaşımını kesmemesi sonucunu doğuracaktır.
    Hükmün açıklanmasının geri bırakılması süreci bir kovuşturma şartı gibi düşünülürse bu sürece aykırılık verilen hükmü hukuki değerden yoksun kılmaz. Aksi halde soruşturulması ve kovuşturulması izne tabi suçlarda bu şartın gerçekleşmediği tüm hükümleri de hukuki değerinden yoksun kılmak gerekir ki, uygulama aksi yönde olup izin alınmayan dosyalarda durma kararı verilerek izin tamamlatılmaktadır.
    Yukarıdaki gerekçelere göre dosyanın hükmün açıklanmasının geri bırakılması sürecinin tamamlanması için dosyanın bozularak gönderilmesine karar verilmesi gerekirdi. Bu nedenle sayın çoğunluğun görüşüne iştirak edemiyorum. 14.03.2022

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi