(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi 2012/5497 E. , 2012/7454 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi( Aile Mah. Sıf. )
DAVA TÜRÜ : Eşya alacağı
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı eşya alacağı davasına dair karar, bir kısım davalılar ve davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava ziynet eşyalarının iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece istemin kısmen kabulüne karar verilmiş, hükmü taraf vekilleri karşılıklı temyiz etmiştir.
Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı ve davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
Dava, boşanma davası olarak açılmış olup, bu davanın yargılaması sırasında davacı vekili, dava dilekçesini ıslah ile ziynet eşyalarını da dava kapsamına almıştır. Davacının ziynet eşyasına yönelik talebi TMK’nun 174/1 maddesi kapsamında boşanma davasının eki niteliğinde olmayıp nispi harca tabidir. Öte yandan ıslah ile dahi olsa dava konusu edilmeyen bir talebin dava kapsamına alınması da usulen mümkün değildir. Ziynetler yönünden davalılardan Zülali hakkında harcı ödenerek açılmış bir davanın bulunmadığı nazara alınarak hüküm kurulmasına yer olmadığı kararı verilmesi gerekirken işin esasının incelenerek yazılı şekilde kabul kararı verilmesi doğru değildir.
Ziynet alacağı davasında davacının seçimlik hakkı bulunmaktadır. Davacı ziynetlerin aynen teslimini isteyebileceği gibi sadece bedelinin tahsilini de isteyebilir. Mahkemece davacının talebi gözetilmelidir. Yürürlükten kaldırılan 1086 sayılı HUMK’nun 74.maddesi ve bunun karşılığı olarak düzenlenen 6100 sayılı HMK’nun 26.maddesi hükmüne göre hakim, talepten başkasına veya fazlasına hüküm veremez. Olayımızda davacı tercih hakkını kullanarak ziynetlerin aynen olmadığı takdirde mislen iadesini istemiştir. Mahkemece davacının bu istemi hatalı değerlendirilerek aynen, değil ise bedelinin davalıdan alınmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davacı ve davalılardan ... yararına BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, 17.5.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.Başkan