Esas No: 2016/5105
Karar No: 2021/733
Karar Tarihi: 04.02.2021
Danıştay 7. Daire 2016/5105 Esas 2021/733 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/5105
Karar No : 2021/733
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … Lpg Petrol Akaryakıt Dağıtım Maden Nakliye İnşaat Mühendislik Proje Otomotiv Ticaret Anonim Şirketi
İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin 2. fıkrası kapsamında ihraç edilmek kaydıyla teslim alınan malların 3 aylık yasal süresi içerisinde ihraç edilmemesi nedeniyle satıcı olan imalatçı firma tarafından ödenen ve davacı şirkete rücu edilen özel tüketim vergisinin, ihracat işleminin sonradan yapılmış olduğundan bahisle mahsuben iadesi talebiyle yapılan başvurunun reddine dair işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 8. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, ihraç kayıtlı satışlarda 3 aylık sürenin tecil için getirilmiş bir süre olduğu, 3 ay içerisinde ihracatın gerçekleşmemesi durumunda tecil edilen verginin tahsil edileceğinin belirtildiği, olayda ihracatın 3 aylık süreden sonra da olsa gerçekleştirildiği konusunda da ihtilaf bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İhraç kayıtlı teslim alınan malların 3 aylık süreden sonra ihraç edildiği, dolayısıyla tecil edilen verginin terkin edilmeyeceği ve 6183 sayılı Kanun uyarınca tahsil edilmesi gerektiği, iade talebinin reddine dair tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Yedinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin reddine,
2. ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04/02/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
X-KARŞI OY
4760 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 2. fıkrasında, ihraç edilmek şartıyla ihracatçılara teslim edilen mallara ait özel tüketim vergisinin, mükelleflerce ihracatçılardan tahsil edilmemesi şartıyla, tecil olunacağı, söz konusu malların ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde tecil edilen verginin terkin olunacağı, ihracatın belirtilen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan verginin, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı ile birlikte tahsil olunacağı, ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen verginin, tecil edildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanun'un 48. maddesine göre ilgili dönemler için geçerli tecil faizi ile birlikte tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre, özel tüketim vergisi mükellefinden ihraç kayıtlı olarak teslim alınan malların teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren üç aylık yasal süre içinde ihraç edilmesi zorunlu olup, süresi içinde yapılan ihracatlarda tecil edilen verginin terkin edileceği, buna karşın üç aylık süreden sonra ihracatın gerçekleştirilmesi durumunda anılan Kanun'un 8. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen tecil- terkin müessesesinden yararlanılamayacağı tabidir.
Dava dosyasının incelenmesinden; davacı tarafından … Kimya ve Ticaret Limited Şirketinden ihraç kayıt şartlı olarak özel tüketim vergisi ödenmeksizin alınan yağlama müstahzarının 3 aylık sürede ihraç edilmemesi üzerine söz konusu malların satıcısı ve özel tüketim vergisi mükellefi olan … Kimya ve Ticaret Limited Şirketinden gecikme zammı ile birlikte tahsil edildiği, süresinde ihraç edilemeyen malların daha sonraki tarihlerde ihraç edilmesi ve tahsil edilen özel tüketim vergisinin davacı şirkete rücu edilmesi nedeniyle yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen tasdik raporuna istinaden iadesinin talep edildiği anlaşılmıştır.
Olayda, ihraç kayıtlı teslim alınan malların üç aylık yasal süresi içinde ihraç edilmediği konusunda ihtilaf bulunmadığı, bu durumda 4760 sayılı Kanun'un 8. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen şartlar oluşmadığından davanın reddi yönünde karar verilmesi gerekirken ihracatın bu süreden sonra gerçekleşmesi durumunda dahi davacının anılan hükümden yararlanacağı gerekçesiyle işlemin iptali yolunda verilen kararın bozulması gerektiği görüşüyle Daire kararına katılmıyoruz.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.