Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18088
Karar No: 2016/3160
Karar Tarihi: 03.03.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/18088 Esas 2016/3160 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı ile 7,5 yıldır evli olan davacı, şiddet uygulandığı gerekçesiyle evden uzaklaştırma kararı aldırdığını ancak davalının elektrik ve suyu kestiğini ve çocukların yaşamlarını zora sokmaya çalıştığını iddia ederek 500 TL tedbir nafakası talebinde bulundu. Ancak, mahkeme ispat yükü davacıda olduğu halde ayrı yaşamada haklı olduğunu kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Davacı vekili, hükmün temyiz ederek, davalının işçi olarak 900 TL maaş aldığı ve davacının ayrı yaşamada haklı olduğunu kanıtladı. TMK'nun 195. ve 197. maddelerine atıfta bulunularak, hakim gerektiği takdirde önlemleri almalıdır. Nafaka takdir ederken, tarafların maddi durumları göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuç olarak, mahkeme davanın reddedilmesi doğru görülmediği için hüküm bozuldu ve hakkaniyet ilkesine göre nafakalar tarafların gelirine göre takdir edilmelidir. Kanun maddeleri; TMK 195. Madde, TMK 197. Maddesidir.
3. Hukuk Dairesi         2015/18088 E.  ,  2016/3160 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ
    Taraflar arasındaki nafaka davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne
    Davacı vekili, dava dilekçesinde; müvekkili ile davalının 7,5 yıldır evli olduklarını, bu evlilikten iki çocukları bulunduğunu, davalının müvekkiline şiddet uyguladığını, bunun üzerine davalı hakkında evden uzaklaştırma kararı alındığını, bu karara kızan davalının evin elektrik ve suyunu kestirdiğini, müvekkilinin yeni doğum yaptığı ve 2,5 aylık bebeği olduğu için çalışamadığını, davalının da yardım etmek bir yana çocukların yaşamlarını zora sokmaya çalıştığını ileri sürerek; müvekkili için 500 TL, müşterek çocuklar için ise 500" er TL tedbir nafakasına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, dosya kapsamına göre; ispat yükü kendisinde olan davacının ayrı yaşamada haklılığını kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    TMK"nun 195.maddesi uyarınca, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde eşler ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilir. Hakim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır.
    Aynı yasanın 197.maddesine göre de; eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
    Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
    Nafaka takdir edilirken, tarafların ekonomik, sosyal ve mali durumları ile davacının ihtiyaçları gözönünde bulundurulmalıdır.
    Somut olayda; davacı, ayrı yaşamakta haklılık iddiasına dayalı olarak kendisi ve müşterek çocukları için tedbir nafakası istemektedir. Sosyal ekonomik durum araştırmasında; davacının ev hanımı olup, gelirinin olmadığı, müşterek çocuk ile birlikte davalıdan ayrı yaşadığı; davalının ise, işçi olarak çalıştığı, aylık 900 TL maaş aldığı, eşinden ayrı yaşadığı, evden uzaklaştırma kararı bulunduğu tespit edilmiştir. Davalının, davacı aleyhine boşanma davası açması hakkında evden uzaklaştırma kararı bulunması dikkate alındığında davacı eşin ayrı yaşamada haklı olduğu kuşkusuzdur.
    Mahkemece, yukarıdaki yasal düzenlemeler çerçevesinde, tarafların halen ayrı yaşadıkları ve davacı eşin ayrı yaşamada haklı olduğu gözetilerek, davacının ve çocuklarının geçimi için gerekli, davalının geliri ile orantılı olacak şekilde, TMK."nun 4.maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine göre, davacı ve çocukları için uygun bir miktarda nafakaya hükmedilmelidir.
    Yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde, davanın reddi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 03.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi