Esas No: 2020/8249
Karar No: 2022/5054
Karar Tarihi: 24.03.2022
Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2020/8249 Esas 2022/5054 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanıkın talimatıyla iki mağdurun hürriyetinin kısıtlanması, darp edilmesi, silahla tehdit edilmesi ve serbest bırakılması olayında, sanıkların zincirleme suç hükümleri uygulanması ve mağdurların mala zarar vermediği yönündeki beyanlarına rağmen haksız tahrik indirimi uygulanması hatası yapıldığı belirtilmiştir. Sanıkların kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu birden fazla kişi tarafından işlemeleri nedeniyle TCK'nın 3. ve 61. maddeleri gereğince temel ceza belirlenirken aynı kanunun 109/3-a-b maddesi gereği birden fazla nitelikli halin gerçekleştiği de gözetilerek temel hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle tayin edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda detaylı bir şekilde açıklanması istenen kanun maddeleri şunlardır: TCK'nın 43. maddesi (zincirleme suç hükümleri), TCK'nın 3. ve 61. maddeleri (temel hapis cezası belirlenmesi) ve TCK'nın 109/3-a-b maddesi (birden fazla nitelikli halin gerçekleştiği durumlar).
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Sanık ...'nın talimatı ile sanık ...'ın katılan ... ile katılan ...'ı aracına bindirerek Sanık ...'nın çiftliğine götürdüğü, katılanları ayrı ayrı odalarda beklettikleri, darp edip silahla tehdit ettikleri ve ardından her ikisini de araca bindirerek belde merkezinde serbest bıraktıkları olayda, sanıkların her iki mağdura yönelik eylemlerinden ötürü ayrı ayrı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, şartları oluşmadığı halde 5237 sayılı TCK'nın 43. maddesinde düzenlenen zincirleme suç hükümleri uygulanması, tanık Nagihan'ın aracına zarar verdikleri için haksız tahrik altında işledikleri kabul edilmişse de, katılanların mala zarar verme suçunu işlemedikleri yönünde beyanları, önceden bu hususta bir şikayet olmadığı gibi, somut olayla bağlantılı olarak yapılan şikayete ilişkin yeterli delil olmadığından mala zarar verme suçundan katılanlar hakkında takipsizlik kararı verilmesi karşısında şartları oluşmadığı halde haksız tahrik indirimi uygulanması ile sanıkların kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu silahla ve birden fazla kişi tarafından birlikte işlemeleri karşısında, TCK'nın 3. ve 61. maddeleri gereğince temel ceza belirlenirken, aynı Kanunun 109/3-a-b maddesindeki birden fazla nitelikli halin gerçekleştiği gözetilerek, temel hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle tayin edilmesi gerektiğinin gözetilmemesi ve hüküm kurulurken hapis cezasının “3 yıl 10 ay 25 gün” yerine "2 yıl 22 ay 25 gün" olarak yazılması suretiyle eksik ceza tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, sanık ...'ın herhangi bir nedene dayanmayan ve sanıklar müdafilerinin, hukuki nitelendirmede hata yapıldığı, suçun unsurlarının oluşmadığı, etkin pişmanlık indirimi uygulanması gerektiği, yeterli delil olmadığı, alt sınırdan uzaklaşılarak usul ve yasaya aykırı karar verildiğine dair temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 24.03.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.