
Esas No: 2019/7068
Karar No: 2022/5218
Karar Tarihi: 29.03.2022
Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2019/7068 Esas 2022/5218 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık hakkında, silahla ve birden fazla kişiyle suç işlemekten temel ceza belirlenirken, birden fazla nitelikli halin gerçekleştiği gözetilerek temel hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle tayin edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, bilinen en son adrese tebligat yapılamaması halinde, adres kayıt sistemindeki adresin bilinen en son adres olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda, sanığın adres bilgilerine yapılan tebligatın usulsüz olduğu belirtilerek olan temyiz istemi reddedilmiştir. Kararda, TCK'nın 3, 61, 109/3-a-b ve 109/5. maddelerine de atıfta bulunulmuştur.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
.
Gereği görüşülüp düşünüldü:
7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/2. maddesinin, “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.” hükmü ile gerçek kişilere yapılacak tebligat ile ilgili olarak iki aşamalı bir yöntem benimsenmiş olması karşısında, önce bilinen en son adres (bilinen bir adres yoksa ya da bilinen en son adres ile adres kayıt sistemindeki adres aynı ise MERNİS adresi olduğu belirtilmeksizin adres kayıt sistemindeki adres) esas alınarak, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre normal tebligat çıkarılıp, çıkarılan tebligatın bila tebliğ iade edilmesi halinde, aynı Kanun’un 21/2. maddesi uyarınca adres kayıt sistemindeki adres bilinen en son adres olarak kabul edilerek, bu adrese tebliğ yapılması gerektiği, dosya kapsamına göre yokluğunda verilen kararın sanığa, Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre kovuşturma aşamasında bildirdiği, aynı zamanda MERNİS adresi olan adrese MERNİS şerhi ile çıkarıldığından tebligat işleminin usulsüz olduğunun anlaşılması karşısında; sanık ...'ın 16.03.2015 tarihli temyiz isteminin öğrenme üzerine süresinde olduğu belirlenerek yapılan incelemede;
Sanıkların üzerine atılı suçu silahla ve birden fazla kişi ile birlikte işlemeleri karşısında, TCK.nın 3 ve 61. maddeleri gereğince temel ceza belirlenirken, aynı Kanunun 109/3-a-b maddesindeki birden fazla nitelikli halin gerçekleştiği gözetilerek, temel hapis cezasının alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle tayin edilmesi gerekmesi ve şartları oluştuğu halde 5237 sayılı TCK.nın 109/5. maddesinin uygulanmaması suretiyle eksik ceza tayini aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Sanık ...'ın müştekiler ... ve ...'a karşı eylemi sebebiyle tehdit suçundan hüküm kurulduğu anlaşılmakla bu suçun müşteki ...'a yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun unsuru olduğuna ilişkin tebliğnamedeki düşünceye iştirak edilmemiştir
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde gösterilen ve değerlendirilen delillere, oluşa ve mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, sanıklar ... ve ... müdafinin suçun unsurlarının oluşmadığına, müştekinin rızasıyla kaçtığına, suça konu silahın müşteki ...'e ait olduğuna, takdiri indirim nedenlerinin uygulanması gerektiğine sanık ...'ın suçsuz olduğuna yönelik temyiz itirazının reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 29.03.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.