Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18458
Karar No: 2020/7195
Karar Tarihi: 12.11.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/18458 Esas 2020/7195 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu mirasçılık belgesinin iptali ve yeniden düzenlenmesi istemidir. Davacı vekili, müvekkili ile davalıların ortak mirasbırakanı olan kişinin yasal mirasçılarını gösteren bir belge verilmesini talep etmektedir. Davalılar davaya cevap vermemişlerdir ve mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, temyiz itirazları sonucu hüküm bozulmuştur. Mahkemenin pay hesaplaması yaparken bazı mirasçıların diğerlerinden daha fazla pay alması gerektiğini göz ardı ettiği tespit edilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4722 sayılı Kanun madde 17: Miras bırakanın ölüm tarihinde yürürlükte olan hükümlere göre mirasçılık ve mirasın geçişi belirlenir.
- 743 sayılı Medeni Kanunun 439. maddesi: Birinci derecede mirasçılar müteveffanın füruudur.
- 743 sayılı Medeni Kanunun 440. maddesi: Füruu olmayan müteveffanın mirasçısı, baba ve anasıdır. Bunlar müsavat üzere mirasçıdırlar.
- 743 sayılı Medeni Kanunun 444. maddesi: Müteveffanın karı veya kocası, füruu ile içtima ettikte muhayyerdir. Dilerse terekeden yarısının intifa hakkını, dilerse dörtte birinin mülkiyetini alır.
14. Hukuk Dairesi         2016/18458 E.  ,  2020/7195 K.

    "İçtihat Metni"

    14. Hukuk Dairesi


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 30/04/2014 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesinin iptali ve yeni mirasçılık belgesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 25/11/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    KARAR
    Dava, mirasçılık belgesinin iptali ve yeni mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, Bismil Sulh Hukuk Mahkemesinin 2007/533 Esas, 2007/495 Karar sayılı mirasçılık belgesinin iptali ile müvekkil ile davalıların ortak mirasbırakanı olan ..."in yasal mirasçılarını gösterir mirasçılık belgesinin verilmesini istemiştir .
    Davalılar davaya cevap vermemiş, yargılamaya katılmamıştır.
    Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir.
    Hükmü, davacı vekili miras paylarının yanlış hesaplandığından bahisle temyiz etmiştir.
    Yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, Sulh Mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesi, mirasçıların miras bırakanla irs ilişkisini ve miras paylarını gösteren bir belgedir. 4722 sayılı Kanun madde 17 uyarınca, miras hükümleri, mirasçılık ve mirasın geçişi miras bırakanın ölüm tarihinde yürürlükte bulunan hükümlere göre belirlenir.
    Mirasçılık belgesinin iptali davalarında, davacı taraf miras bırakanın mirasçısı olduğunu, iptali istenilen mirasçılık belgesinde mirasçı olarak gösterilmediğini ve pay verilmediğini veya mirasçı gösterilmesine rağmen mirastan kendisine olması gerekenden daha az pay verildiğini, bu nedenle önceki günlü mirasçılık belgesinin hatalı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Bu tür davalarda da miras bırakanın diğer mirasçılarını tespit etmek ve mirasçıların miras paylarını belirlemek hakimin görevidir.
    743 sayılı Medeni Kanunun 439. maddesinde “Birinci derecede mirasçılar, müteveffanın füruudur.” düzenlemesi yer almaktadır.
    743 sayılı Medeni Kanunun 440. maddesinde “Füruu olmayan müteveffanın mirasçısı, baba ve anasıdır. Bunlar müsavat üzere mirasçıdırlar.Müteveffadan evvel vefat etmiş olan baba ve ana, her tabakada halefiyat tarikiyle mirasçı olan füruları tarafından temsil olunurlar. Bir tarafta hiç bir mirasçı bulunmadığı takdirde bütün miras diğer tarafın mirasçılarına intikal eder.” düzenlemesi yer almaktadır.
    743 sayılı Medeni Kanunun 444. maddesinde (23.11.1990 tarihinde yürürlüğe giren 3678 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki metnine göre) “Müteveffanın karı veya kocası, füruu ile içtima ettikte muhayyerdir; dilerse terekeden yarısının intifa hakkını, dilerse dörtte birinin mülkiyetini alır.” düzenlemesi yer almaktadır.
    Yasal düzenlemeler ışığında somut olaya gelince, mirasbırakan ...’in 01.03.1986 tarihinde ölümü ile 743 sayılı Medeni Kanunun 439. ve 444. maddeleri uyarınca geriye mirasçıları eşi ..., çocukları ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...,, ... kalmıştır.
    Mirasçılardan ...’in 01.08.1996 tarihinde bekar ve çocuksuz ölümü ile kendisine kalan miras payı 743 sayılı Medeni Kanunun 440. maddesi uyarınca mirasçıları annesi ..., kardeşleri ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...,’e kalmıştır.
    Mirasçılardan ...’in 05.03.1999 tarihinde dul ve çocuklu ölümü ile kendisine kalan (hem mirasbırakan ...’den doğrudan kendisine kalan miras payı hem çocuğu ...’e olan mirasçılığı nedeni ile ayrıca intikal eden miras payının toplamı olan) miras payı, 743 sayılı Medeni Kanunun 439. maddesi uyarınca mirasçıları çocukları ..., ..., ...’e kalmıştır.
    Mirasçılardan ..., ..., ..., ... ve .....’in anneleri ...’dir. ...’in mirasbırakan ... ile resmi nikahı bulunmadığından ...’in miras hakkı söz konusu değildir. Oysa ki mirasbırakanın resmi nikahlı eşi ...’den olan çocukları ..., ..., ..., hem anneleri ...’e olan mirasçılıkları nedeni ile ayrıca miras payı alacak olmaları hem de anne baba bir kardeşleri ...’den kendilerine ( ...’in anne ayrı baba bir kardeşi olan diğer mirasçılar ..., ..., ..., ... ve ...’e nazaran) daha fazla oranda miras payı düşecek olması nedenleri ile mirasbırakan ...’in terekesinden, mirasbırakanın ...’den olan çocuklarına nazaran daha fazla pay alacaklardır.
    Hal böyle iken mahkemece, mirasbırakanın Şehriban’dan olan kızı ...’e, mirasbırakanın Meryem’den olan çocukları ..., ... ve ...’e verilen miras payları ile eşit oranda pay verilmiş olması ve miras payları hesaplanırken ...’den annesi aynı kardeşleri ile annesi ayrı kardeşlerine intikal edecek olan miras payının farklı oranlarda olacağının göz ardı edilmiş olması doğru görülmemiş ve hükmün bozulması gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,
    12.11.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi