Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/2143
Karar No: 2019/1309
Karar Tarihi: 21.02.2019

Yağma - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2016/2143 Esas 2019/1309 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, yakınanın aracından hoparlör ve vofer çalmak suçunu işledi ve bu eylem zincirleme hırsızlık suçunu oluşturdu. Ayrıca, sanık 14/09/2009 tarihinde hırsızlık suçu işleyip, silahla gece vakti yağmaya teşebbüs ederek suçunu ağırlaştırdı. Tamamlanan hırsızlık suçları yağma suçuna dönüşemeyeceğinden, sanık hakkında TCK'nin 149/1-(a), ve (h) madde ve fıkraları yanında aynı maddenin (b) fıkrası uyarınca da uygulama yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ancak, sanık için Baro tarafından görevlendirilen zorunlu müdafi ücretleri yargılama gideri olarak suça sürüklenen çocuğa yükletilemez. Bu sebeple, hüküm fıkrasından yargılama giderlerine ilişkin kısımdan \"Toplam 394.00 TL zorunlu müdafii ücreti\" ile \"90.00 TL Sosyal Hizmet Uzmanı için yapılan gider\"e ilişkin bölüm çıkarılmıştır. Kanun maddeleri ise şu şekildedir: TCK'nin 149/1-(a), ve (h) madde ve fıkraları ve aynı maddenin (b) fıkrası, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6/3-c maddesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin 40/3-4. maddesi, Milletler Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgarî Standart Kuralları'nın 16.maddesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 35. maddesi, Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesi.
6. Ceza Dairesi         2016/2143 E.  ,  2019/1309 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Ceza hukukunda suç tanımına uygun olarak gerçekleşen her netice ilke olarak ayrı bir suç oluşturur ve fail kaç netice varsa o kadar suç işlemiş olur. Ancak bazı hallerde birden fazla netice meydana gelmiş olsa bile, faile meydana gelen netice kadar ceza verilmeyerek tek bir ceza verilmesi ile yetinilir. Birden fazla netice meydana gelmesine karşı faile tek ceza verilmesini gerektiren hallerden biri zincirleme suçtur. Zincirleme suçta faile tek ceza verilirken kanunda öngörülen bir miktarda arttırım yapılması sözkonusudur.
    Zincirleme suç aynı suçun değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi, bu suçların mağdurunun aynı kişi olması, bu suçların aynı suç işleme kararı altında işlenmesi gerekir.
    O halde suçun ismi aynı olduğu sürece ""Aynı suçtan"" bahsedilir.
    Sanığın 14/09/2009 tarihinden 5 gün ve 4 gün öncesinde yakınanın aracından hoparlör ve vofer"i alması eylemlerinin yakınana karşı gece vakti tamamlanmış zincirleme hırsızlık suçunu oluşturduğu, 14/09/2009 tarihindeki eyleminin ise hırsızlık olarak başlayıp silahla gece vakti yağmaya teşebbüs suçuna dönüştüğü,
    Hal böyle olunca;
    Tamamlanan hırsızlık suçlarının hiçbir aşamada yağma suçuna dönüşemeyeceği dikkate alınmadan, yazılı şekilde uygulama yapılması,
    Sanık hakkında TCK"nin 149/1-(a), ve (h) madde ve fıkraları yanında aynı maddenin (b) fıkrası uyarınca da uygulama yapılması gerektiğinin düşünülmemesi kanuna aykırı ise de karşı temyiz bulunmadığından ve sonuca etkili görülmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır.
    Diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanık için Baro tarafından görevlendirilen zorunlu müdafi ücretlerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6/3-c maddesindeki düzenlemeye; Çocuk Haklarına Dair Sözleşme"nin 40/3-4. maddesi, Milletler Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgarî Standart Kuralları"nın 16.maddesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu"nun 35. maddesi, Çocuk Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usûl Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesindeki hükümler birlikte değerlendirildiğinde, sosyal çalışma görevlilerinin suça sürüklenen çocuğun özelliklerini, toplumda yapıcı bir rol üstlenmesini ve mahkemece yararlanılabilecek toplumsal kaynakların tanınmasını sağlamak üzere düzenleyecekleri sosyal inceleme raporu giderlerinin, yargılama gideri olarak suça sürüklenen çocuğa yükletilemeyeceğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... savunmanının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme uygun olarak BOZULMASINA, bozma nedenleri yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 5320 sayılı kanunun 8/1. maddesi aracılığıyla CMUK"un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hüküm fıkrasından yargılama giderlerine ilişkin kısımdan "Toplam 394.00 TL zorunlu müdafii ücreti" ile "90.00 TL Sosyal Hizmet Uzmanı için yapılan gider"e ilişkin bölümün çıkarılmasına, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 21.02.2019 tarihinde oy birliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi