Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/3383
Karar No: 2020/6469

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2020/3383 Esas 2020/6469 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, taraflar arasındaki karşılıklı boşanma ve ziynet alacağı davasını inceledikten sonra, her iki davanın da kabul edilmesine karar verdi. Ayrıca velayetin annede kalmasına, iştirak ve tedbir nafakası ödenmesine, kadının talep ettiği tedbir ve yoksulluk nafakasının reddine ve davacı-davalı erkek yararına maddi ve manevi tazminata hükmetti. Davacı-davalı erkek tarafından, boşanma davasının kabul edilmesine, kusur belirlemesine, tazminatlarına, nafakalarına ve ziynet alacağı davasına yönelik temyiz başvurusu yapıldı. Ancak mahkeme, istinaf başvurularının esastan reddedildiği için, istinaf edilmeyen konuların temyize konu edilemeyeceğine karar verdi. Temyiz incelemesi sonucunda, iştirak nafakalarının düşük olduğuna ve davacı-davalının manevi tazminat talebi hakkında hüküm kurulmamasının usul ve yasaya aykırı olduğuna hükmedildi. Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerektiği belirtildi. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu m. 166/1, TMK m. 4.
2. Hukuk Dairesi         2020/3383 E.  ,  2020/6469 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı erkek tarafından, birleşen davanın kabulü, kusur belirlemesi, tazminatlar, nafakalar ve ziynet alacağı davası yönünden; davalı-davacı kadın tarafından ise kusur belirlemesi ve iştirak nafakası miktarı yönünden temyiz edilerek; temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması istenilmekle; duruşma için belirlenen 15.12.2020 günü duruşmalı temyiz eden davacı-davalı ... ile vekili Av. ... geldiler. Karşı taraf temyiz eden davalı-davacı ... ile vekili gelmedi. Gelenin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Karşılıklı açılan boşanma, davalarının yapılan yargılaması sonunda mahkemece her iki davanın kabulü ile tarafların TMK m. 166/1 gereğince boşanmalarına, velayetin anneye bırakılmasına, baba ve çocuklar arasında kişisel ilişki kurulmasına, ortak çocuklar lehine tedbir ve iştirak nafakası ödenmesine, davalı-davacı kadının tedbir ve yoksulluk nafakası taleplerinin ayrı ayrı reddine ve davalı-davacı kadın yararına maddi ve manevi tazminata hükmetmiştir. Verilen bu kararın davacı-davalı erkek tarafından kusur belirlemesi, tazminatlar, nafakalar, ziynet alacağı davası ve velayet yönünden, davalı-davacı kadın tarafından erkeğin kabul edilen boşanma davası, kusur belirlemesi, iştirak nafakası miktarı yönünden istinaf edilmesi üzerine bölge adliye mahkemesince her iki tarafın istinaf başvurularının esastan reddine karar verilmiştir. Bölge adliye mahkemesi kararı davacı-davalı erkek tarafından yukarıda gösterildiği şekilde temyiz edilmiştir. İlk derece mahkemesince verilen kararlar, istinaf edilmeyen yönlerden kesinleşmiş olup, istinaf edilmeyen konular temyize getirilemez. Bu itibarla davacı-davalı erkek tarafından kadının kabul edilen boşanma davasını yönelik temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Davacı-davalı erkeğin diğer ve davalı-davacı kadının temyiz sebeplerine hasren yapılan incelemede;
    a-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    b-Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre 2011 Doğumlu ... ve 2014 Doğumlu ... yararına takdir edilen iştirak nafakaları azdır. Mahkemece Türk Medeni Kanunu"nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    c-Davacı-davalı erkek dava dilekçesinde manevi tazminat talebinde bulunmuştur. Davacı-davalı erkeğin manevi tazminat talebi hakkında olumlu ya da olumsuz bir hüküm kurulmaması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 2/b ve 2/c betlerde gösterilen sebeplerle bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, davacı-davalı erkeğin kadının kabul edilen boşanma davasına yönelik temyiz dilekçesinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple REDDİNE, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 2/a bendinde gösterilen sebeple ONANMASINA, duruşma için takdir olunan 3.050 TL vekalet ücretinin Evrim"den alınıp duruşmaya gelen Çetin"e verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi.15.12.2020 (Salı)















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi