Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6350
Karar No: 2013/9624
Karar Tarihi: 10.06.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/6350 Esas 2013/9624 Karar Sayılı İlamı

1. Hukuk Dairesi         2013/6350 E.  ,  2013/9624 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : BEYKOZ 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 28/01/2013
    NUMARASI : 2011/422-2013/38

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil davası sonunda, yerel mahkemece davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;
    Dava çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine ilişkindir.
    Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden,davacının maliki olduğu taşınmazın 11 parselde, davalının taşınmazının ise komşu 13 parselde kayıtlı olduğu, 13 parselin etrafındaki duvarın 11 parselin 33.53 m2 lik bölümünü de kapsayacak şekilde inşa edildiği, bilirkişi rapor ve krokisinde ( A ) harfi ile gösterilen bu kısmın davalı tarafından zeminde bahçe olarak kullanıldığının yapılan uygulamada saptandığı, davalının ise taşınmazı mevcut haliyle edindiğini ve iyiniyetli olduğunu belirterek, taşkın kısmın bedeli karşılığında adına tescili isteğinde bulunduğu anlaşılmaktadır.
    Davacı, eldeki davayı elatmanın önlenmesi, yıkım ve tespit edilecek uygun miktardaki ecrimisilin tahsili isteği ile açmış, ecrimisil miktarının keşfen belirlenmesi sonrasında ise ıslah talebinde bulunarak ecrimisil miktarını açıklamış, mahkemece de bu miktara hükmedilmiştir.
    Hukuk Muhakemeleri Kanununun 177/1 fıkrasında ıslahın tahkikat sona erinceye kadar yapılabileceği düzenlenmiş olup, aynı maddenin 2. fıkrasında da; ıslah duruşma dışında yapılmış ise yazılı ıslah dilekçesinin, karşı tarafın hazır bulunmadığı duruşmada yapılmış ise tutanak örneğinin karşı tarafa tebliği zorunluluğu getirilmiştir.
    Somut olayda ise, anılan ıslah dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilmeden ve yukarıda belirtilen yasal zorunluluk yerine getirilmeden karar verilmiştir.
    Öte yandan, mahkeme kararları gerekçesi ve hüküm fıkrası ile bir bütün olup, gerekçe ile hüküm sonucu arasında açık bir çelişkinin bulunmaması asıldır. ( HUMK.nun 382-388 ve 389 maddeleri , HMK nun 359/2. mad.) Kararların farklı ve çelişkili olması mahkemelere olan güven ilkesini zedeler. Eldeki davada, kısa kararda sadece davanın kabulüne denilmekle yetinilmiş, gerekçeli kararın gerekçe bölümünde ise ecrimisil isteği ile davalının temliken tescil talebinin reddine karar verildiği belirtilmiş, ancak hükümde ecrimisil isteğinin kabulüne karar verildiği gibi savunma yoluyla ileri sürülen temliken tescil talebi hakkında da bir hüküm kurulmamıştır.
    Yukarıda açıklandığı üzere, mahkemece ıslah dilekçesi tebliğ edilmeden ve davalıya bu hususta savunma hakkı tanınmadan yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olduğu gibi, gerekçe ve hüküm fıkrası arasında çelişki olacak şekilde karar verilmiş olması da isabetsizdir.
    Davalı vekilinin temyiz itirazları belirtilen nedenlerden ötürü yerindedir. Kabulü ile hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, bozma nedeni uyarınca sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilek yer olmadığına, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 10.06.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi