Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/4830
Karar No: 2016/2547
Karar Tarihi: 24.02.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/4830 Esas 2016/2547 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı ve davalı arasında bir araç satışı söz konusudur. Davacı, aracın kusursuz olduğunu belirterek 28.500 TL'ye aracı satın almıştır. Ancak aracı aldıktan kısa bir süre sonra servis kontrolünde 6,138 TL masrafı olduğu ve aracın kazalı olduğunun öğrenildiği ortaya çıkmıştır. Davacı, aracı geri vermek istemiş ancak bedelin iadesi yapılmamıştır. Bu nedenle dava açılmıştır. Mahkeme, davalının araca ilişkin ödemelerini geri iade etmesine ve 28,500 TL'nin yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine karar vermiştir. Ancak hüküm kısmında aracın davacıda bulunması halinde davalıya teslim edilmesi şartı ile ve teslim mükellefiyetinin yerine getirilmesi halinde bedelin iadesine karar verilmiştir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi gereğince istem hakkında karar verilirken istenilen eşyaların her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve infazda tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir. Bu nedenle, mahkeme kararı infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm kurulduğundan bozulmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. ve 428. maddeleridir.
3. Hukuk Dairesi         2015/4830 E.  ,  2016/2547 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dava dilekçesinde; tarafların davalı adına kayıtlı aracın satışı hususunda 28.500,00 TL"ye anlaştıklarına dair sözleşme imzaladıklarını, satış bedelinin davalının hesabına gönderildiğini, araç satıldığı sırada küçük bir çizik hariç kusurunun olmadığının belirtildiğini, ancak aracı aldıktan kısa süre sonra servis kontrolünde 6.138,00 TL masrafı olduğu ve aracın kazalı olduğunun öğrenildiğini, bu durumun davalıya bildirilmesi sonrasında aracın davalının bildirdiği kişiye bırakıldığını, bedelin iade edilmediğini belirterek 28.500,00 TL"nin aracın iade edildiği 07/12/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; davacının aracı alırken tespit yaptırmadığını, araçtaki arıza bilgisinin davacının iddiası olduğunu, davanın haksız ve kötüniyetli olarak açıldığını savunarak davanın reddini istemişir.
    Mahkemece; geçersiz sözleşme gereğince tarafların verdiklerini sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri isteyebileceği, davacının aracı davalı tarafa iade etmekle teslim borcunu ifa ettiği ve davacının araç satış bedeli olan 28.500,00 TL"yi da ödediği gerekçesiyle davanın ... plaka sayılı araca ilişkin (aracın davacıda bulunması halinde davalıya teslim edilmesi şartı ile ve teslim mükellefiyetinin yerine getirilmesi halinde ) 28.500,00 TL araç bedelinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm süresi içerisinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297.maddesi, hükmün sonuç kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında ; açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesini emredici kural olarak getirmiştir.
    İstem hakkında karar verilirken istenilen eşyaların her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer birer, açık, şüphe ve infazda tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekir.
    Hükmün gerekçesinde davacı tarafından aracın davalıya teslim edildiği belirtilirken, hüküm kısmında aracın davacıda bulunması halinde davalıya teslim edilmesi şartı ile ve teslim mükellefiyetinin yerine getirilmesi halinde bedelin iadesine karar verildiği görülmektedir.
    Hal böyle olunca; mahkemece; taraflar arasında aracın teslimi hususunda ihtilaf olduğu gözetilerek, aracın davalıya teslim edilip edilmediği husususun araştırılması ve talep konusuna ilişkin taraflara yüklenen borç ile tanınan hakkın infazda güçlük çıkarmayacak biçimde belirtilmesi gerekirken; yazılı şekilde infazda tereddüt yaratacak şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 24.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi