Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/4577
Karar No: 2012/7164
Karar Tarihi: 14.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/4577 Esas 2012/7164 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir kira alacağının tahsili için yapılan icra takibine dair bir itirazın iptali davasını konu alıyor. Davacı, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kirasını istemiş ancak davalı tahliye ettiği gerekçesiyle sadece Temmuz ayının kirasını ödediğini savunmuş. Mahkeme, Temmuz ayı kirasını ispatlayamayan davalıyı diğer aylar için kira parasından sorumlu tutmuş ancak bu karar temyiz edilmiştir. Mahkeme, kira sözleşmesine göre kiralananın istenirse tek taraflı bildirimde bulunmak üzere kira sözleşmesinin bitiminden önce tahliye edilebileceğini ancak bu durumda kiralayanın zararının tazmin edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak mahkeme, keşif yapılmaksızın yanlış gerekçelerle karar verildiğini savunmuş ve hükmü bozmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Borçlar Kanunu madde 249: Kiralayana ait edim kiralananı kiracıya teslim etmek ve kira süresi boyunca onu kiracının kullanımına elverişli bulundurmaktır.
- Borçlar Kanunu madde 256 ve 257: Kiracının edimi kira paralarını ödemek, kiralananı sözleşmeye uygun şekilde kullanıp süre sonunda iade etmektir.
- Borçlar Kanunu madde 44: Kiralayanın, kiralananı aynı koşullarla yeniden kiraya vermek konusunda gereken çabayı göstermesi ve böylece zararın artmasına sebebiyet vermemesi gerekmektedir.
- Borçlar Kanunu madde 98: Sözleşmelere de uygulanması gereken bu madde uyarınca, kiracı kiralayana uğrattığı zararı tazminle sorumludur.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/4577 E.  ,  2012/7164 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İtirazın İptali

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, kira alacağının tahsili için yapılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir. Davacı, 24.08.2009 tarihinde yaptığı icra takibi ile, 2009 Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları kirasını istemiştir. Davalı, kiralananı 20.07.2009 tarihinde tahliye ettiğini, Temmuz ayı kirasını ödediğini, sonraki aylar kira parasının istenemeyeceğini savunmuştur. Mahkemece, davalının Temmuz ayı kirasını ödediğini ispatlayamadığı, Ağustos ve Eylül ayı kiraları yönünden ise, davalının dönem sonuna kadar kira parasından sorumlu olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına, takdirde de bir isabetsizlik bulunmamasına göre temyiz eden davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalının Ağustos ve Eylül ayları kira paralarına yönelik temyiz itirazlarına gelince; takibe esas alınan ve davada dayanılan 01.10.2005 tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi hususunda taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Kiralananın 2009 Temmuz ayı sonu itibariyle tahliye edildiği de tarafların kabulündedir.
    Borçlar Kanununun 249. maddesine göre; kira sözleşmelerinde kiralayana ait edim, kiralananı kiracıya teslim etmek ve kira süresi boyunca onu kiracının kullanımına elverişli bulundurmaktır. Borçlar Kanununun 256 ve 257. maddelerine göre kiracının edimi ise, kira paralarını ödemek, kiralananı sözleşmeye uygun şekilde kullanıp süre sonunda iade etmektir.
    Taraflar, kira sözleşmesinde, kiralananın istenirse tek taraflı bildirimde bulunmak üzere kira sözleşmesinin bitiminden önce tahliye edilebileceğini kararlaştırabilirler. Sözleşmede, kiralananı süre bitmeden tek taraflı olarak tahliye etme hak ve yetkisi tanınmadan kiracının, kiralayanın bilgisi ve rızası olmaksızın ve haklı bir nedene de dayanmaksızın, kira süresinin bitiminden önce kiralananı tahliye etmesi sözleşmeye aykırı davranış sayılır. Böylesi bir durumda kiracı, kiralayananın bu yüzden uğradığı zararı tazminle sorumludur. Ne var ki, Borçlar Kanununun 98. maddesi yollamasıyla sözleşmelere de uygulanması gereken 44. maddesi uyarınca, kiralayan da, kiralananı aynı koşullarla yeniden kiraya vermek konusunda gereken çabayı göstermeli ve böylece zararın artmasına sebebiyet vermemelidir. Aksi takdirde, artmasına sebep olduğu zarar tutarını kiracıdan isteyemez.
    Bu durumda mahkemece, mahallinde keşif yapılmak suretiyle, kiralananın aynı koşullarla 2009 yılı Temmuz ayı sonundan itibaren yeniden kiralanabileceği makul sürenin bilirkişi aracılığıyla tespiti ile bu süreyle sınırlı olarak kira parasından sorumlu tutulması gerekirken, hatalı gerekçeyle yazılı şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 14.05.2012 tarihinde oybilirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi