Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3901
Karar No: 2012/7157
Karar Tarihi: 14.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/3901 Esas 2012/7157 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yargıtay, bir ortaklığın giderilmesine ilişkin davada verilen hükmü kanun yararına bozdu. Ortaklığı oluşturan üç parça taşınmaz, 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'nun 11/1. maddesi gereği bölünemez, kamuya yararlı olmayan hiçbir ayni hakla kaydedilemez, haczedilemez, satışa konu olamaz ve kiralanamaz. Dolayısıyla, taşınmazlardaki ortaklığın satış yolu ile giderilmesi mümkün değildir. Kararda geçen kanun maddeleri ise şunlar: 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu'nun 7, 11/1. maddeleri.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/3901 E.  ,  2012/7157 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, kanun yararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temyiz olunmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Üç parça taşınmazın ortaklığının giderilmesine ilişkin davanın yapılan yargılaması sonunda, yerel mahkemece verilen ve Yargıtay"ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan hükmün, kanun yararına bozulması, Adalet Bakanlığı"nın yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunun amaçları arasında, “Yeterli toprağı bulunmayan ve topraksız çiftçilerin zirai aile işletmeleri kurabilmeleri için Devletin mülkiyetinde bulunan topraklarla topraklandırılmalarını, desteklenmelerini, eğitilmelerini,” sağlamak da sayılmış, bu çerçevede yasanın 7. maddesinde “Uygulayıcı kuruluş, tasarrufuna geçen araziyi yeterli toprağı bulunmayan veya toprağı olmayan çiftçilere dağıtabileceği ve kiraya verebileceği gibi, iskan projelerinin ve toplulaştırmanın gerçekleştirilmesi amacıyla da kullanabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu nedenle de yasanın bu amacına yönelik olarak, Yasanın 7. ve devamı maddeleri gereğince dağıtımına karar verilen arazilerin mülkiyetine ilişkin tasarruf tahditlerine yasada yer verilmiştir. Yasanın 11/1. maddesinde “ Bu Kanuna göre dağıtılan topraklar bölünemez. Miras hükümleri dışında başkalarına devredilemez. Ancak dağıtılan çiftçilerle mirasçıları tarafından işletilebilir. Bu arazi kamu yararı dışında hiçbir ayni hakla kayıtlanamaz, haczedilemez, satış vadine konu edilemez ve kiraya verilemez. Ancak sahibine bırakılan topraklar, o bölge için tespit edilen dağıtım normundan daha küçük parçalara hükmen veya rızaen bölünmemek suretiyle devir ve temlik edilebilir. Bu husus tapu siciline şerh edilir.” hükmüne yer verilmiştir.
    Yasa hükmünde, söz konusu taşınmazların rızai yahut cebri yoldan satışı arasında ayrım gözetmeksizin, satışları sınırlandırmıştır. Bu nedenle, 3083 Sayılı Yasa kapsamında dağıtılan taşınmazlarda ortaklığın satış yolu ile giderilmesi imkanı yoktur.
    Olayımıza gelince; davaya konu parsellerin tapu kaydında, “3083 S.Y"nın 11. maddesi gereği bölünemez. Miras hükümleri dışında başkalarına devredilemez. Kamu yararı dışında hiçbir ayni hakla kayıtlanamaz, haczedilemez, satış vaadine konu edilemez ve kiraya verilemez” şerhi mevcuttur. Bu durumda taşınmazlardaki ortaklığın satış yolu ile giderilmesi imkanı olmadığı halde, taşınmazlardaki ortaklığın satış yolu ile giderilmesine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HUMK.nun 427/6.maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan nedenle kabulüne, hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine 14.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi