
Esas No: 2014/27159
Karar No: 2015/3347
Karar Tarihi: 27.02.2015
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2014/27159 Esas 2015/3347 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
.... adına Av. ..... ile 1-... Başkanlığı adına Av. ....., 2-..... adına Av. ...3-.... arasındaki dava hakkında İş Mahkemesi’nden verilen 01.07.2014 gün ve 2013/334 Esas 2014/277 Karar sayılı hükmün temyiz yolu ile incelenmesi, davalı .... Başkanlığı vekili tarafından istenilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü.
1-Davalı ....’nin Av. ....’a verdiği anlaşılan vekaletnamenin ve karar başlığında vekil sıfatı ile adı yer alan Av. ....’ın yetki belgesinin dosyada bulunmadığı, Av. ...’ın Av. ....’a verdiği yetki belgesinin mevcut olduğu anlaşılmakla, Av. .....’ın yetki belgesi ve Av. ...’ın vekaletnamesi yöntemince celbedilerek dosya içine alınmalıdır.
2- 6099 sayılı Kanunun 9. maddesi ile değişik 7201 sayılı Kanunun 35. maddesine göre, “kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmî kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır.
Somut olayda, davalı ....." nin ticaret sicil kayıtlarının doğru şekilde celbedilmediği, dosyaya davacı tarafından sunulan ticaret sicil kaydı ile ... Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden gönderilen kayıtların birbirinden farklı olduğu, gıyabi hükmün, aleyhine hüküm verilen bu şirkete doğrudan Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebliğ edildiği, dava dilekçesinin, anılan davalıya kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ edilmediği, tebliğ adresinin Ticaret Sicilinden alınan ve davacı tarafından sunulan kayıtlarla farklılık gösteren adres olduğu, gıyabi hükmün de yine aynı adrese tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Gıyabî hüküm, anılan davalının adresi, ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğünden araştırılıp tespit edilen adresine, adresi tespit edilemediğinde ilanen tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine 27.02.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.