Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/14584
Karar No: 2016/2358
Karar Tarihi: 23.02.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2015/14584 Esas 2016/2358 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir enerji şirketi, davalı bir tesisin abonesi olan şirketin elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanması nedeniyle 100.000 TL zararının tahsili için dava açmıştır. Mahkeme davayı kısmen kabul ederek davalıdan 60.877.73 TL tazminat ödenmesine karar vermiştir. Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bilirkişi raporunda hesaplama yöntemlerinin yanılgılı olduğunu belirterek hükmü bozmuştur. Düzeltilmesi istenilen kararda, davalı lehine vekalet ücretinin yanlışlıkla davacıdan alınıp davalıya verilmesi kararı yer almaktadır. Kararda kanun maddelerine yer verilmemiştir.
3. Hukuk Dairesi         2015/14584 E.  ,  2016/2358 K.

    "İçtihat Metni"

    Davacı ... ile davalı ... aralarındaki tazminat davasına dair ... Asliye Ticaret Mahkemesinden verilen 30.12.2013 günlü ve 2011/404 E.-2013/332 K.sayılı hükmün bozulması hakkında dairece verilen 27.01.2015 günlü ve 2014/13853 E.-2015/1487 K.sayılı ilama karşı davalı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiştir.
    Düzeltme isteğinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı vekili dava dilekçesinde, davacı şirketin elektrik sanayi abonesi olduğunu, aboneliğin ait olduğu ..."deki fabrikada elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanması nedeniyle uğranılan maddi zarar bedeli 100.000 TL"nin tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili cevabında, abonenin iç tesisatında meydana gelen arızadan sorumlu olmadıklarını beyan etmiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulü ile 60.877.73 TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiş, hükmü taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    Dairemizin, 02.07.2015 tarih 2014/13853 E.-2015/1487 K.sayılı ilamı ile "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre; davacı tarafın tüm, davalı tarafın ise sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Bilindiği üzere zarar, malvarlığında meydana gelen bir azalmayı veya eksilmeyi ifade eder. Bu eksilme, zarar görenin zarar verici eylemden sonra malvarlığının gösterdiği durum ile bu olay meydana gelmeseydi göstereceği durum arasındaki farktan ibarettir. Nitekim, tazminatın amacı da, malvarlığındaki eksilmenin giderilmesi ve onun eski duruma getirilmesinin sağlanmasıdır. Şu halde, zarar kapsamının hesap ve belirlenmesinde zarar verici olayın gerçekleştiği tarih gözönünde tutulmalıdır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise; mazot tüketim bedeli ile arızalanan parça ve malzeme bedelinin, rapor tarihine yakın tarihlerdeki birim değerler ile döviz kurları esas alınarak hesaplandığı, ürün fire bedelinin ise zarar verici elektrik kesintilerinin gerçekleştiği tarihteki değerlere göre hesaplandıği ve rapor tarihindeki TÜFE endeksi esas alınarak güncellenmek suretiyle belirlendiği, bu haliyle tazminatın kapsamını belirleyen raporun hüküm vermeye yeterli olmadığı anlaşılmıştır.
    Kabule göre de, rapor tarihindeki değerler ile bu tarihteki TÜFE endeksi esas alınarak belirlenen tazminat kalemlerine, dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesine karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
    Bu durumda, mahkemece; dava dosyasının önceki bilirkişi heyetine verilerek, tazminat kalemleri olan mazot tüketim bedeli, ürün fire bedeli ile arızalanan parça ve malzeme bedelinin, zarar verici elektrik kesintilerinin gerçekleştiği tarihteki değerler esas alınmak suretiyle belirlenmesinin istenilmesi ve sonrasında ulaşılacak sonuç uyarınca hüküm tesis edilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile hazırlanan raporun esas alınması suretiyle yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir." kararı verilmiş, bozma ilamına karşı davalı vekili tarafından karar düzeltme talebinde bulunulmuştur.
    Düzeltilmesi istenilen Yargıtay ilamında açıklanan gerekçelere ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmediğinden davalı vekilinin sair karar düzeltme talepleri yerinde değildir.
    Ancak, temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması ve duruşmaya davacı vekili ile davalı vekilinin gelmesine rağmen davalı lehine bozma kararı verildiğinden duruşma vekalet ücretinin sadece davalı lehine hükmedilmesi gerekirken, bozma ilamında yazılı bulunan "1.100 TL vekalet ücretinin, davacıdan alınıp davalıya, davalıdan alınıp davacıya verilmesine" ilişkin karar verilmesi doğru değilse de belirtilen bu hususun düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden davalı vekilinin bu yöne ilişkin karar düzeltme talebinin kabulü ile bozma kararında yazılı bulunan "1.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya, davalıdan alınıp davacıya verilmesine " cümlesinin silinerek, yerine "1.100 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine" şeklinde yazılarak maddi hatanın düzeltilmesine, 23.02.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi