Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2253
Karar No: 2012/7113
Karar Tarihi: 10.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2253 Esas 2012/7113 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen ortaklığın giderilmesi davasında, bir taşınmazın satışı yoluyla ortaklığın giderilmesine karar verilmiştir. Ancak, taşınmaz üzerinde muhtesat niteliğindeki yapı ve tesislerin bir kısmının paydaşlara ait olduğu konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. Mahkemenin kabulü de bu doğrultudadır. Bu nedenle, muhtesat ve arzın taşınmazın tümüne oranı belirlenmek suretiyle satış sonunda elde edilecek bedelin, hükümde açıkça gösterilen bu oranlar doğrultusunda dağıtılmasına karar verilmesi gerekirken, sadece muhtesat bedelinin ilgilisine ödenmesine karar verilmiştir. Ayrıca, bütünleyici parçaların değer ve niteliklerine ilişkin bilirkişi raporuna yapılan itirazların gerekçe gösterilmeksizin reddi de hatalıdır. Bu nedenlerle, davalılardan birinin temyiz isteminin reddine karar verilmiştir. Diğer davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı HMK
- 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3. madde
- 1086 sayılı H.U.M.K.nun 432/4. maddesi
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2253 E.  ,  2012/7113 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi geçtikten sonra, bir kısım davalılar tarafından da süresi içinde duruşmalı olarak temyiz edilmiş ancak nitelik itibariyle duruşmaya tabi olmadığından duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satılarak ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hükmü bir kısım davalılar ayrı ayrı temyiz etmişlerdir.
    Hükmü temyiz eden davalı ...’a hüküm 18.10.2011 tarihinde tebliğ olunmuş ve temyiz dilekçesi sekiz günlük yasal süre geçtikten sonra 23.12.2011 tarihinde verilmiştir. Mahkemece 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3. madde hükmü gözetilerek 1086 sayılı H.U.M.K.nun 432/4.maddesi gereğince süresinde verilmeyen temyiz isteminin reddine karar vermesinde bir isabetsizlik olmadığından davalı ...’ın temyiz isteminin reddine ilişkin karara yönelik temyiz itirazlarının reddi ile kararın ONANMASINA oy birliği ile karar verilip diğer temyiz edenlerin temyiz itirazlarının incelenmesine geçildi.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına ve takdirde bir isabetsizlik bulunmamasına, taşınmazın cinsi, yüzölçümü, pay oranları, paydaş sayısına ve özellikle 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı notundaki açıklamaya ve imar yasası ve mevzuatı uyarınca taşınmazın aynen taksim edilemeyeceğinin anlaşılmasına göre diğer davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Paydaşlığın (ortaklığın) satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs gibi bütünleyici parça (muhdesat) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhdesatın bir kısım paydaşlara (ortaklara) ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta bütün paydaşlar (ortaklar) ittifak ediyorlarsa ve muhdesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhdesatın değerleri ayrı ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza ne kadarının muhdesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesinde bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır.
    Olayımızda; satışına karar verilen davaya konu taşınmaz üzerinde muhtesat niteliğinde bir takım yapı ve tesislerin bulunduğu keşfen belirlenmiştir. Bilirkişi raporunda gösterilen bu yapı ve tesislerin bir kısım paydaşlara ait olduğu konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmamaktadır. Nitekim mahkemenin kabulü de bu doğrultudadır. Bu durumda mahkemece yukarıda açıklanan ilke ve esaslar doğrultusunda muhtesatın ve arzın taşınmazın tümüne oranı belirlenmek suretiyle satış sonunda elde edilecek bedelin hükümde açıkça gösterilecek bu oranlar doğrultusunda dağıtılmasına karar verilmesi gerekirken muhtesat bedelinin ilgilisine ödenmesine şeklinde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Öte yandan oranlamada esas alınacak bütünleyici parçaların değer ve niteliklerine ilişkin 23.06.2008 tarihli bilirkişi raporuna taraflarca yapılan itirazların gerekçe gösterilmeksizin reddi de hatalı olup hüküm belirtilen bu nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenle davalılardan ..."ın temyiz isteminin reddine ilişkin kararın ONANMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle diğer davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, bozulan kısım için istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edenlere iadesine, onanan kısım için temyiz harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına gerek olmadığına, 10.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi