Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2857
Karar No: 2012/7096
Karar Tarihi: 10.05.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/2857 Esas 2012/7096 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, boşanma davası sırasında eşya alacağı davası açarak, eşinin ailesi tarafından aşağılanıp horlanması neticesinde evden ayrılmak zorunda kaldığını ve evlenirken müvekkiline takılan ziynet eşyalarının davalı tarafından saklandığını ve iade edilmediğini belirterek ziynet eşyalarının bedelinin davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, davacının ortak konuttan ayrılıp babasının evine giderken ziynetleri üzerinde götürmediği, ziynetlerin davalıda kaldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacı ispat yükü altında olduğu için, dava konusu ziynet eşyasının kendisine zorla alındığını iddia ettiği yönünde tanıklara başvurdu. Bununla birlikte, tanık beyanları bu iddiasını ispatlayacak nitelikte değildi. Bu nedenle, dava reddedilmeliydi. Kanunlar: 6100 sayılı HMK, 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü, HUMK'nın 428.maddesi.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/2857 E.  ,  2012/7096 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Eşya Alacağı

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı eşya alacağı davasına dair karar, davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, ziynet eşyalarının bedelinin tahsili istemine ilişkindir. Mahkemece, istemin kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava davalı eş tarafından açılan boşanma davasında karşı dava olarak açılmış ve boşanma davasından tefrik edilmiştir. Davacı vekili karşı dava dilekçesinde; müvekkilinin davalı ve ailesi tarafından aşağılanıp horlanması neticesinde müvekkilinin evden ayrılmak zorunda kaldığını, evlenirken müvekkiline takılan ziynet eşyalarının davalı tarafından saklandığını ve iade edilmediğini belirterek ziynet eşyalarının bedelinin davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davalı vekili ise davacının, eşinin işte olduğu bir sırada tüm eşyalarını ve takılarını alarak evden ayrıldığını, davacının müşterek konuttan kendi razısı ile ve hiçbir zorlama olmadan ayrıldığını, ziynetleri de beraberinde götürdüğünü belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkemece, davacının ortak konuttan ayrılıp babasının evine giderken ziynetleri üzerinde götürmediği, ziynetlerin davalı yedinde kaldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davacı düğünde takılan ziynetlerin davalıda kaldığını iddia etmiş, davalı ise davacının konuttan ayrılırken tüm takı ve ziynetleri beraberinde götürdüğünü savunmuştur. Dinlenen davacı tanıkları davacının baba evine geldiğinde üzerinde hiçbir takı ve ziynet eşyası olmadığını bildirmiş, buna karşın davalı tanıkları ise davacının eşyalarını toplayarak evden ayrıldığını bu sırada bileziklerinin kolunda takılı olduğunu belirtmişlerdir. Davalı tanıklarından ... ise; tarafların ayrılmasından sonra davacı ile görüştüğünü bilezikleri davacının kolunda iken gördüğünü açıklamıştır.
    Hayat deneylerine göre olağan olanın bu çeşit eşyanın kadının üzerinde olması ya da evde saklanması, muhafaza edilmesidir. Davacı kadın dava konusu ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını, ispat yükü altındadır. Dosya kapsamına göre davacı dava konusu ziynet eşyasının götürülmesine engel olunduğunu ve zorla elinden alındığını, daha önce de götürme fırsatı elde edemediğini dinlettiği tanık beyaları ile ispat edememiştir. Bununla birlikte davacı, dava dilekçesinde “her türlü yasal delil” demek suretiyle yemin deliline de dayanmış olduğundan davacıya ziynetlerin elinden alındığı, götürülmesine engel olunduğu, davalı tarafta kaldığı konusunda davalıya yemin teklif etme hakkı hatırlatılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 10.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi